Mišić: U BiH jedna trećina BDP-a u sivoj ekonomiji

03.03.2015. 16:39 / Izvor: Fena
Mišić: U BiH jedna trećina BDP-a u sivoj ekonomiji

Ne treba dozvoliti da u BiH, u kojoj je velika stopa nezaposlenosti i gdje se jedna trećina bruto proizvoda nalazi u "sivoj ekonomiji", ima 90 multimilionera.

Procjene relevatnih institucija pokazuju da je u Bosni i Hercegovini oko jedna trećina bruto proizvoda nalazi u sferi "sive ekonomije", tvrdi predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

"To je novac koji ne stiže na zakonom utvrđena mjesta, što je najdirektnije potkradanje države", navela je Mišić na okruglom stolu o temi "Neformalna ekonomija iz ugla sindikata - ko je dobitnik, a ko gubitnik".

Ona tvrdi i da ne treba dozvoliti da u BiH, u kojoj je velika stopa nezaposlenosti i gdje se jedna trećina bruto proizvoda nalazi u "sivoj ekonomiji", ima 90 multimilionera.

Pozivajući se na rezultate višegodišnje analize praćenja dešavanja u vezi sa "sivom ekonomijom", ona je iznijela stav da su sve češća pojava u zoni "sive ekonomije" i preduzeća koja posluju bez ijednog prijavljenog radnika, a ostvaruju milionske zarade.

"Tu su i preduzeća koja su formalno registrirana i imaju prijavljene radnike, ali tim radnicima ne uplaćuju doprinose, niti zdravstveno osiguranje", tvrdi Mišić.

Navodi i da je u RS-u između 15.000 i 18.000 radnih mjesta skriveno u neplaćenom prekovremenom radu postojećih radnika.

Stav predsjednice Saveza sindikata RS je i da ne postoje aktivne institucije koje bi suzbile ove negativne pojave te da je potkradanje i nepoštivanje zakona najveća šteta za razvoj zemlje.

Koordinatorka kancelarije Međunarodne konfederacije sindikata Enisa Salimović je rekla da je veoma važno da i radnici, pa i oni koji su primorani da zbog pukog preživljavanja rade "nacrno" za minimalnu nadoknadu, shvate da je to šteta za cjelokupno društvo.

Današnju raspravu o temi "Neformalna ekonomija iz ugla sindikata - ko je dobitnik, a ko gubitnik" organizirao je Savez sindikata RS u okviru regionalnog projekta Panevropskog regionalnog vijeća Međunarodne konfederacije sindikata i Sindikata Norveške za zemlje zapadnog Balkana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti