Ministarstvo finansija očekuje da banka ponudi moguća rješenja za švicarce

23.01.2015. 08:36 / Izvor: Fena
Ministarstvo finansija očekuje da banka ponudi moguća rješenja za švicarce

Ministarstvo finansija Republike Srpske (RS) očekuje da Hypo banka, kod koje su koncentrisani krediti indeksirani u švajcarskim francima (CHF), do kraja mjeseca definiše svoje prijedloge mogućih rješenja kako bi, u saradnji sa drugim nadležnim organima.

Ministarstvo finansija Republike Srpske (RS) očekuje da Hypo banka, kod koje su koncentrisani krediti indeksirani u švajcarskim francima (CHF), do kraja mjeseca definiše svoje prijedloge mogućih rješenja kako bi, u saradnji sa drugim nadležnim organima, sveobuhvatno ocijenili stanje i utvrdili buduće aktivnosti, nakon značajnog jačanja švajcarskog franka.

Iz Ministarstva finansija su najavili da će nastaviti da prikupljaju dodatne informacije od banke, te u saradnji sa Agencijom za bankarstvo RS, tokom naredne sedmice održati sastanak sa Centralnom bankom BiH i nadležnim organima i institucijama u Federaciji BiH, s ciljem iznalaženja adekvatnog rješenja problema.

Predstavnici tog resora Vlade RS-a su jučer razgovarali s nadležnim u Agenciji za bankarstvo RS i banke kod koje su koncentrisani krediti indeksirani u švajcarskim francima.

Na sastanku su analizirani struktura kreditnog portfelja ove banke, postojeće mogućnosti rješavanja ovog problema i dosadašnje iskustvo banke u rješavanju tog problema dogovorno sa dužnicima.

Prema prikupljenim informacijama, sa stanjem na dan 31. decembra 2014. godine, od ukupnog broja dužnika po CHF kreditima, 52 posto odnosi se na fizičke osobe - dužnike koji su kredite podigli za stambene namjene, dok su ostali krediti bili nenamjenski ili su korišćeni za investicione potrebe.

U strukturi kredita za stambene namjene, značajno učestvuju krediti fizičkih osoba odobrenih u iznosu do 150.000 KM.

Udio kredita u CHF u ukupnom kreditnom portfelju iznosi 2,5 posto, tj. oko 82 miliona CHF.

Prema potvrdama Hypo banke, mogućnosti rješavanja kredita indeksiranih u švajcarskim francima u ranijem periodu iskorišćene su, uglavnom, od pravnih osoba, te je broj ovih dužnika u ukupnom broju zanemarljivo malen.

Svega 12 pravnih subjekata izloženo je CHF kreditima, saopćeno je iz Ministarstva finansija RS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti