Kroz GOLD projekat moguće zaposlenje 300 osoba u Tesliću

17.02.2015. 08:36 / Izvor: eKapija.ba
Kroz GOLD projekat moguće zaposlenje 300 osoba u Tesliću

Suština projekta je uvezivanje privatnog i javnog, dakle Opštinska uprava i privatni sektor, znači oni koje se bave privredom i ekonomijom i oni koji zapošljavaju.

U sklopu Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) koji zajednički provode Američka agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida), je u Tesliću potpisan ugovor između predstavnika teslićkih preduzeća „Škrebić kompani" i „Interlignum" i Kristofera Donahjua (Christopher Donahoe), direktora GOLD projekta.

Potpisivanje protokola između direktora GOLD projekta sa predstavnicima preduzeća „Interlignum" i „Škrebić kompani" vrijednosti je 25.000 KM i podrazumijeva dvije stvari, u slučaju preduzeća „Škrebić kompani" odnosi se na uvođenje protivpožarne zaštite i protivpožarnog standarda, a u slučaju „Interlignuma" na pomoć u promociji, marketingu i izradi promotivnih materijala.

Prema riječima načelnika opštine Teslić, Milana Miličevića, potpisivanje ugovora predstavlja prvi konkretan korak u realizaciji ovog projekta.

„Suština projekta je uvezivanje privatnog i javnog, dakle Opštinska uprava i privatni sektor, znači oni koje se bave privredom i ekonomijom i oni koji zapošljavaju. Ta konekcija i pomoć prilikom svih aktivnosti vezane za krajnji cilj, tj. povećanje broja zaposleni je glavni cilj ovog projekta", rekao je Miličević.

Miličević je pojasnio da do kraja GOLD projekta, a to je 2017. godina, cilj da se zaposli 5.000 ljudi na području BiH, a koliko će to biti u svakoj opštini da zavisi od Razvojnih agencija tih opština i samog projekta.

„Ukoliko od tih 5.000 radnih mjesta, u Tesliću bude i 300 mi ćemo biti prezadovoljni", zaključio je Miličević.

Izvršni direktor u preduzeću „Škrebić kompani", Svjetlana Škrebić, rekla je da preduzeće svake godine uvećava broj radnika i da je samo u toku druge polovine prošle godine primljen 81 radnik, a u planu je i otvaranje tridesetak novih radnih mjesta. „Svaki projekat pomoći pri zapošljavanju nam dobro dođe i ugovor koji smo danas potpisali nam mnogo znači" – rekla je Škrebićeva.

Prema riječima direktora firme „Interlignum" Stojke Petkovića, saradnja njegovog preduzeća sa USAID-om traje već duži niz godina, ali da je današnje potpisivanje ugovora prvi zvaničan projekat.

„Od datuma kada smo konkurisali na GOLD projekat, praktično od jula 2014. godine, zaposlili smo 35 radnika u našim proizvodnim pogonima i smatrali smo kao jedan od bitnijih koraka da sredstva koja trebamo dobiti iskoristimo za marketinško predstavljanje i promociju firme i njenom jačanju u segmentu proizvodnje koji radimo, a to je proizvodnja namještaja", rekao je Petković. Petković je pojasnio da je u planu da se kroz marketinške aktivnosti radi kataloška prezentacija firme za kupce iz Francuske, Njemačke i Italije, kroz koju bi bilo ozbiljnije predstavljeno šta firma proizvodi i šta može da se uradi.

Budžet Grant programa USAID Sida GOLD projekta iznosi 3.5 miliona američkih dolara. Program će se implementirati u nekoliko krugova, kroz potpuni i otvoreni konkurentski proces, u periodu od 2014. – 2017. godine. Iznos pojedinačnih grantova može se kretati između 5,000 i 100,000 američkih dolara. Projekat se provodi na području 15 opština na području RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti