Grad Bihać kandidirao uređenje Poslovne zone Kamenica sredstvima EU

11.11.2014. 09:17 / Izvor: eKapija.ba
Grad Bihać kandidirao uređenje Poslovne zone Kamenica sredstvima EU

Svrha projekta je uspostava infrastrukture za poslovnu zonu Kamenica na greenfield lokaciji (ulaganje u nove objekte) površine 34,3 ha koja se ne koristi (faza 1) od ukupno 46 ha lociranih u rubnom području grada Bihaća.

U Sarajevu je održana konferencija pod nazivom „Podrška Evropske unije uspostavljanju i jačanju poslovne infrastrukture za unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH“ na kojoj je predstavljeno devet studija izvodljivosti za uređenja poslovnih zona. Učestvovalo je devet općina iz BiH koje su pokazale spremnost i odlučnost da naprave dobre i kvalitetne prijedloge za infrastrukturnu podršku poslovanju. Među učesnicima bio je i grad Bihać koji je kandidirao uređenje Poslovne zone Kamenica.

Kako su istakli predstavnici Delegacije EU, finalna konferencija pružila je priliku za osvrt na dosadašnje aktivnosti i zaključke, i sumiranje rezultata provođenja projekta EUSESBI tokom protekle dvije godine. Konkretno, naglasak je bio na napretku koji su postigle ciljane općine kada se radi o obezbjeđivanju lokacija za dobru poslovnu infrastrukturu, bilo da se radi o poslovnim zonama, poljoprivrednim ili industrijskim parkovima.

Na  završnoj konferenciji prisustvovao je i Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, zahvalivši se Delegaciji EU u BiH na odabiru Bihaća kao jedne od 138 prijavljenih općina i gradova na ovaj projekat.

"Uz odabir Bihaća kao regionalnog čvorišta za GOLD projekat ovo je jedan od najvažnijih projekata u kojem Bihać učestvuje jer je riječ o uređenju poslovne zone u Kamenici koja bi trebala biti mjesto koje će domaći i strani ulagači prepoznati kao najbolje. Bihać nije slučajno izabran u ovaj projekat i sve što činimo za privredu kroz sufinanciranje kupovine zemljišta za proizvodno radno mjesto, i ostale pogodnosti , govori da smo prepoznati kao grad pogodan za investiciju. A upravo investitori traže uređenu infrastrukturu i zbog toga nam treba podrška naših prijatelja u EU", kazao je gradonačelnik Galijašević.

Svrha projekta je uspostava infrastrukture za poslovnu zonu Kamenica na greenfield lokaciji (ulaganje u nove objekte) površine 34,3 ha koja se ne koristi (faza 1) od ukupno 46 ha lociranih u rubnom području grada Bihaća. Projekat uključuje pripremne aktivnosti (izmjena regulacionog plana, nepostojeći tehnički projekat) i izgradnju osnovne infrastrukture, koju čine unutrašnja cestovna mreža, uređenje zemljišta, vodosnabdjevanje i kanalizaciona mreža, napajanje električnom energijom i telekomunikacijska mreža. Prema trenutnim cijenama, vrijednost investicije se procjenjuje na 8.2 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti