Europski događaj stigao u BiH: U Sarajevu otvoren prvi RENEXPO® BiH

05.11.2014. 11:15 / Izvor: eKapija.ba
Myriam Dobrota
OTVORI GALERIJU

U Sarajevu je danas počeo prvi međunarodni RENEXPO® BiH događaja koji je okupio brojne investitore, donosioce odluka, predstavnike relevantnih ministarstava i opštinskih struktura.

U Sarajevu je danas počeo prvi međunarodni RENEXPO® BiH događaja koji je okupio brojne investitore, donosioce odluka, predstavnike relevantnih ministarstava i opštinskih struktura, kao i poslovnih rukovodilace iz energetskih i sektora obnovljivih izvora energije u okviru najveće energetske platforme za cijeli region Zapadnog Balkana.

Myriam Dobrota, direktor kompanije Reeco SRB d.o.o. koja je otvorila sajam i prvu konferenciju o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti u BiH, istaknula je da ovo nije samo europski poznat događaj nego i najvažnija energetska platforma za okupljanje investitora, lidera u industriji,donositelja odluka, predstavnika ministarstva.

"Cilj nam je da zemlje regije dobiju pozornost kakvu zaslužuju kada se govori o energiji i energetskoj efikasnosti. Već sljedeće godine ćemo ponovno doći u Sarajevo, Beograd, Crnu Goru i po prvi put u Tiranu", istakla je.

Navela je da je većina kupaca u Europi spremna za nova tržišta i da treba opravdati ta očekivanja definiranjem okvira za investiranje i pozdraviti investicije koje su spremne doći.

"Ovaj prvi RENEXPO u Sarajevu nudi pregled onoga što je moguće u ovom segmentu u regiji. Zato će u sklopu ovog događaja osim sajma i konferencija imati i predstavljanje investicija i projekata kako bi se povezali investitori sa onima koji imaju zanimljive projekte iz ove oblasti", dodala je.

Riječi dobrodošlice uputio je I Christian Hellbach, ambasador Njemačke u BiH, koji je prije svega istakao da BiH ima velike potencijale u sektoru obnovljivih izvora.

Po njegovim riječima, hidroenergetski  sektor nudi brojne mogućnosti za generiranje novog zapošljavanja u BiH i investicije u ovom sektoru koje također osiguravaju smanjenje emisije CO2 u atmosferu. Zajedno sa energijom i energetskom efikasnosti Njemačka vlada preko GTZ-a podržava razvoj održivih energetskih rješenja u energetskom sektoru.

"Kao što znate obnovljiva energija i energetska efikasnost su ključni u okolišnoj i energetskoj politici Njemačke jer stimuliranje razvoja obnovljivih izvora energije igra ključnu ulogu u klimatskim promjenama. Nakon velikih poplava koje je BiH pretprjela prije nekoliko mjeseci za koje mislim da su na neki način povezane sa posljedicama klimatskih promjena jasno je da fokus u idućem razdoblju treba biti na razvoju obnovljivih energetskih izvora.  Zbog toga smatram da RENEXPO dolazi u pravo vrijeme i da je konferencija o obnovljivoj energetskoj efikasnosti u BiH nudi kompanijama, potencijalnim investiorima, vladinim institucijama da se na jednom mjestu upoznaju sa najnovijim dostugnućima iz ove oblasti", kazao je Hellbach.

Amer Kapetanović, pomoćnik ministra za bilateralne odnose Ministarstva vanjskih poslova BiH istaknuo je da su ponosni što je RENEXPO stavio BiH na svoju mapu jer to pokazuje da BiH ima potencijale u ovoj oblasti. Navodi da taj potencijal nažalost nije dovoljno iskorišten.

"Ministarstvo daje punu podršku ovakvim događajima jer energetska efikasnost i sektor obnovljivih izvora može potaknuti ekonomski rast i nova zapošljavanja.BiH je mala zemlja i skoro nevidljiva na mapi industrijskog zagađenja, ali mi želimo biti dio rješenja koje će voditi ka promjenama", naglasio je Kapetanović.

Jelica Grujić, direktorica Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) iskoristila je priliku da na današnjem događaju pozove investitore da razmotre BiH kao destinaciju za investiranje. Navela je da njihova iskustva pokazuju da od 100 kompanija koje su posjetili u posljednjih18 mjeseci, oko 19 posto je već najavilo nova ulaganje u BiH i zapošljavanja.

"Svijet se globalno suočava sa visokim cijenama energije i nedostatkom resursa dok smo mi smo na početku investicijskog ciklusa i napore koje učinimo u tom pravcu imat će značajan utjecaj na našu budućnost. Energetski sektor je ključan za našu ekonomiju, a energetska efikasnost, hidroenergija, biomasa nude mogućnosti i za ulaganja domaćih i stranih investitora. Naš zadatak je da to prepoznamo, osiguramo povoljno okruženje za investicije i učinimo projekte provodivima i uspjeh je zagarantiran", kazala je Grujić u svom obraćanju.

Amra Šurković iz Predstavništva njemačke privrede u BiH navela je da su do sada organizirali studijska putovanja vezana za energetsku efikasnost za predstavnike institucija i kompanija iz BiH i da im je također drago da podrže ovaj sajam o energetskoj efikasnosti. "Nadam se da će sudionici iskoristi sajam za uspostavljanje kontakat,a ali i proširenje znanja kada je u pitanju ova oblast", napomenula je Šurković.

Na sajmu su danas dodijeljene i nagrade Renenergy, koja je prvi put predstavljena u BiH, a odnose se na tri kategorije-izuzetna ličnost, inovativne i internacionalne tehnologije.

Lutz Jarczynski, voditelj projekta za konzultacije u oblasti energetske efikasnosti u BiH ispred GIZ-a dobitnik je nagrade za izuzetnu ličnost. Nagrada za internacionalne tehnologije dodijeljena je njemačkoj kompaniji DIVE Turbinen GmbH &Co. KG za inovativnosti, efikasnost i isplativnost koncepta prilagođenog razvoju malih i srednjih hidroelektrana. Ključni koneprt je ravzijen na onsovu sinhronog generatora sa permanentnim magnetima-proizvod firme OSWALD Elektromotoren GmbH, navedeno je na dodjeli nagrada.

Ove godine je nagrada za inovativne tehnologije pripala je kompaniji Xella BiH za Ytong proizveden od prirodnih sirovina sa najvišim ekološkim standardima koji smanjuju emsiju CO2 i istovremeno osiguravaju izvanrednu toplotnu izolaciju. 

Podsjetimo, tokom dva dana trajanja RENEXPO® BiH bit će održano nekoliko specijalizovanih konferencija koje prate program sajma i okuplju vrhunske predavače sa višegodišnjim praktičnim iskustvom u navedenim oblastima.

Na izlagačkim štandovima posjetiocima će se predstaviti regionalni i međunarodni lideri u industriji iz oblasti biogasa, biomase, hidroenergije i energetske efikasnosti (u industriji, zgradarstvu i rasvjeti).

Važno je istaknuti kako je RENEXPO po prvi put koncipirao tzv. Investors Business Lounge intenzivno radeći na povezivanju ljudi sa inovativnim idejama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti