Energoinvest gradi dalekovod u Crnoj Gori vrijedan 29 miliona eura

30.11.2014. 13:27 / Izvor: eKapija.ba
Energoinvest gradi dalekovod u Crnoj Gori vrijedan 29 miliona eura

Energoinvest d.d. Sarajevo potpisao je sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom ugovor o realizaciji projekta izgradnje dalekovoda Pljevlja –Čevo, u ukupnoj vrijednosti preko 29 miliona eura, saopćeno je iz ove kompanije.

Energoinvest d.d. Sarajevo potpisao je sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) ugovor o realizaciji projekta izgradnje dalekovoda Pljevlja –Čevo, u ukupnoj vrijednosti preko 29 miliona eura, saopćeno je iz ove kompanije.

U ime Enegoinvesta, ugovor je potpisao direktor Enes Čengić, a sa crnogorske strane popisnik je Dragan Laketić, predsjednik Odbora direktora CGES.

Kako navode iz Enegoinvesta, posao su dobili u izuzetno jakoj međunarodnoj konkurenciji, te će predvoditi regionalni konzorcij koji će na izuzetno zahtjevnom terenu uraditi dalekovod 400 kV, dužine oko 116 km. Ovaj dalekovod treba da poveže sjever Crne Gore sa južnim dijelom, odnosno glavnog proizvodjača električne energije u Crnoj Gori – Termolektranu Pljevlja sa jugom, kao i radi dalje interkonekcije podvnodnom mrežom prema Italiji.

Trasa dalekovoda prolazi kroz izuzetno zahtjevne planinske terene i potrebno je minimizirati uticaj dalekovoda na okoliš, imajući u vidu blizinu nacionalnog parka Durmitor. Projekat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), dok je konsultant INTEC – GOPA (Njemačka). 

Novi posao je potvrda dobrih međudržavnih odnosa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i regionalna saradnja, a podršku su na ovom projektu pružile vlasti obje države.

"Dobijanjem poslova i njihovom realizacijom u Albaniji, Iraku, Alžiru, na Kosovu i drugim tržištima, kao i stavljanjem potpisa na novi ugovor u Crnoj Gori, Energoinvest pokazuje svoju poslovnu vitalnost, te nas svrstava kao lidera u energetici u ovom dijelu Evrope. S druge strane, mi se suočavamo sa velikim problemima vezanim za naplatu naših realiziranih poslova, prije svega u Iraku i Libiji, zbog ratova u tim zemljama. Energoinvest čini sve kako bi kompanija ostala stabilna i vitalna, a zahvaljujući izgradnji dalekovoda Pljevlja – Čevo, naša firma će dobiti nove reference, otvaranje vrata za nove poslova u regionu i drugim tržišitma, ali će nam dati i finansijski poticaj da uspješno poslujemo", rekao je direktor Čengić nakon potpisa ovog značajnog ugovora. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti