Domaćim tvrtkama niži preferencijalni faktor pri sudjelovanju na tenderima

10.12.2014. 16:12 / Izvor: eKapija.ba
Domaćim tvrtkama niži preferencijalni faktor pri sudjelovanju na tenderima

Domaće ponude bit će snižene u odnosu na inozemne u sljedećih pet godina. Tako će u 2015. i 2016. godini preferencijalni faktor za ugovore koji se dodjeljuju iznositi 15 posto, od 2017. do 2018. godine 10 posto, a u 2019. godini 5 posto.

Prilikom sudjelovanja u natječajima za dobivanje poslova na bh. tržištu domaće ponude bit će snižene u odnosu na inozemne u sljedećih pet godina. Tako će u 2015. i 2016. godini preferencijalni faktor za ugovore koji se dodjeljuju iznositi 15 posto, od 2017. do 2018. godine 10 posto, a u 2019. godini 5 posto. 

Vijeće ministara BiH je prije nekoliko dana donijelo Odluku o obveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, kojom se, navode iz Vijeća, želi podržati domaće gospodarstvo i potaknuti konkurentnost poslovne zajednice 

Primjena preferencijalnog tretmana je isključena prema zemljama potpisnicama dodatka 1 Sporazuma o izmjeni i pristupanju Srednjoeuropskom sporazumu o slobodnoj trgovini – konsolidirana verzija CEFTA 2006, navode iz Vijeće ministara. 

Saša Grabovac, iz Udruženja ekonomista RS-a SWOT, kaže za ekapija.ba da je bilo kakav vid podrške domaćeg gospodarstva dobro došao.

"Koliko će pak ova odluka biti od pomoći kompanijama ovisit će od vrsta roba i usluga koje se budu tražile jer jednostavno za neke od njih mi nemamo kvalificirane proizvođače za nastup na tenderima. Nadam se da je ovo samo jedna u nizu mjera koje će uslijediti da bi se poboljšao položaj domaćih proizvođača na ovako malom i otvorenom tržištu koji se bez velikih financijskih sredstava teško suprostavljaju konkurenciji", navodi Grabovac.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti