Dodjela poticaja animirala općine da ubrzaju uspostave poslovnih zona

09.01.2015. 08:15 / Izvor: eKapija.ba
Dodjela poticaja animirala općine da ubrzaju uspostave poslovnih zona

U Federaciji BiH je najviše poduzetničko-zanatskih zona, oko 80 posto, potom industrijskih oko 17 posto dok je specijaliziranih zona nešto iznad tri posto.

Vlada FBiH usvojila je da jučer informacije Federalnog ministarstva poduzetništva i obrta o stanju poduzetničkih zona i poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH.

Poduzetničke zone i infrastruktura predstavljaju najbrži put za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, zbog čega mnoge zemlje planski ulažu znatne napore kako u uspostavu tako i u razvoj poduzetničkih zona. Ukupna finansijska sredstva, koja je ovo ministarstvo izdvojilo od 2005. godine, zaključno sa 2014. godinom, za poslovne zone i poduzetničku infrastrukturu u Federaciji Bosne i Hercegovine iznose više od 14 miliona KM.

Dodjela poticajnih sredstava za poslovne zone je dodatno animirala većinu jedinica lokalne samouprave da pokrenu ili ubrzaju planirane aktivnosti na uspostavi ili razvoju poslovnih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Do sada je od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta poticaje dobilo 56 zona iz svih dijelova Federacije Bosne i Hercegovine. U Federaciji BiH je najviše poduzetničko-zanatskih zona, oko 80 posto, potom industrijskih oko 17 posto dok je specijaliziranih zona nešto iznad tri posto.

Resorno ministarstvo je u proteklom periodu izdvojilo i značajna sredstva za veći razvoj poduzetničke infrastrukture kao što su poduzetnički inkubatori, tehnološki parkovi i tehnološki centri.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, će u saradnji sa nadležnim kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave i ostalim nosiocima razvoja male privrede nastaviti aktivnosti na uspostavi i razvoju poduzetničkih zona i infrastrukture u FBiH, stoji u danas usvojenim informacijama, priopćili su iz Vlade. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti