Prijevoznici nezadovoljni Pravilnikom o licenciranju

05.01.2015. 09:46 / Izvor: Dnevni list
Prijevoznici nezadovoljni Pravilnikom o licenciranju

Predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnjii i međunarodni transport iz RS-a Nikola Grbić kazao da je osnovni razlog nezadovoljstva to što Pravilnik ne sadrži nijedan zahtjev koji prijevoznici traže već četiri godine

Od 1. siječnja u Bosni i Hercegovini  na snagu je stupio Pravilnik o licenciranju za obavljanje međunarodnog transporta, a njime je nezadovoljno 3.000 prijevoznika iz Republike Srpske i 600 prijevoznika iz Brčko distrikta.

Predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnjii i međunarodni transport iz RS-a Nikola Grbić kazao da je osnovni razlog nezadovoljstva to što Pravilnik ne sadrži nijedan zahtjev koji prijevoznici traže već četiri godine.-prenosi Srna.

On je podsjetio da prijevoznici traže da im bude omogućeno izdavanje licenci u Ministarstvu prometa i veza Republike Srpske, odnosno da se preko ovog ministarstva elektronskim putem šalje potrebna dokumentacija za izdavanje licenci u Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

“Tražili smo i da osnovni kapital, to jeste kamioni, uđu u kapital firme, ali to nije prihvaćeno. Traže nam da imamo 9.000 eura po jednom vozilu, a za svako naredno vozilo po 5.000 eura depozita na računu, što je izvan svake pameti”, istaknuo je Grbić.

Za prijevoznike je apsurdno i to da je u BiH samo jedna škola određena za obuku vozača, a koja se nalazi u Širokom Brijegu.

Grbić odbacuje stav nadležnih da je Pravilnik u skladu s europskim direktivama, te naglašava da nijedna zemlja u Europi i okruženju nema takav pravilnik kakav se nameće prijevoznicima u BiH.

“Prijevoznici iz Republike Srpske i Brčko distrikta nemaju ništa protiv licenci na razini BiH i pravilnika, ali pravilnika koji će razdvojite legalne od nelegalnih prijevoznika, koji će biti pristupačan svim prijevoznicima na razini BiH i Srpske”, dodao je Grbić.

On je naveo da prijevoznici imaju licence koje je izdalo Ministarstvo prometa i veza Srpske na osnovu kojih obavljaju djelatnost, te da će od ponedjeljka, 5. siječnja biti poznato kako dalje.

“Nadamo se da će prevladati razum i da će prijevoznici iz RS-a normalno obavljati svoju djelatnost sa sadašnjim licencama. Ukoliko ne prevlada razum, morat ćemo se boriti protiv takvih stavova i krenut ćemo u blokadu graničnih prijelaza”, poručio je Grbić i napomeuo da blokada nije u njihovom interesu, kao ni u interesu privrede BiH.

Zaključio  je kako nadležni u resornom ministarstvu svakodnevno rade na tome da ovaj pravilnik bude prolongiran i da se uradi na dobrobit svih prijevoznika

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti