V. Britanija: 131 milijarda dolara dividendi

06.01.2015. 09:55 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
V. Britanija: 131 milijarda dolara dividendi

Unatoč potencijalnim rezovima, za naftni i plinski sektor se očekuje da će najviše isplatiti dioničarima - 13,1 milijardi funti.

Najveće britanske kompanije ove godine spremaju se na ime dividendi isplatiti 85,3 milijardi funti (131 milijarda dolara), što bi bilo 10,8 posto više nego u godini ranije, pokazala je najnovija studija londonske istraživačke kompanije Markit.

U studiji se napominje da prošlogodišnji iznos isplaćenih dividendi ne uključuje isplatu 84 milijardi dolara dioničarima Vodafonea u martu 2014. godine, nakon što je odobrena prodaja 45-postotnog udjela tog britanskog telekom operatera u Verizon Wirelessu.

Očekivani rast ukupnog iznosa dividendi u 2015. godini manji je u usporedbi s 18-postotnim povećanjem iznosa dividendi u kompanijama-sastavnicama berzovnog indeksa FTSE350, koliko su za 2014. godinu bili procijenili u Markitu.

Ni u ovom slučaju nije bila uzeta u obzir Vodafoneova isplata, napominju u londonskoj istraživačkoj kompaniji, prenosi Hina.

'Lov' ulagača za zaradom

Ako se izuzmu posebne isplate, redovne dividende u ovoj bi godini tako trebale biti uvećane svega 4,4 posto, procjenjuju u Markitu, napominjući kako postoji rizik da bi na čak to relativno malo povećanje mogli utjecati teški uvjeti u nekim sektorima poput naftnog.

Ukupan iznos redovnih dividendi za kompanije čije su dionice sastavnice indeksa FTSE 350 trebao bi dosegnuti 75,2 milijarde funti, što bi dijelom moglo biti potaknuto „lovom“ ulagača za zaradom u vrijeme niskih prinosa u drugim segmentima, uslijed nižih cijena nafte i željezne rude finansijski bi iscrpljene energetske i rudarske kompanije mogle smanjiti isplatu dividendi, upozoravaju u Markitu.

Procjenjuju da bi prosječan dividendni prinos za dionice sadržane u tome indeksu ove godine mogao iznositi 4,3 posto, dok bi prinos u slučaju pet vodećih kompanija po isplati dividendi redom premašivao pet posto.

U Markitu napominju da takav povrat pokazuje atraktivnost dionica s obzirom na trendove u drugim segmentima.

"S obzirom na nastavljeno okruženje niskih kamatnih stopa, ulagači se i dalje u cilju ostvarenja zarade okreću ulaganjima u dionice", kazao je Ryan Bransfield, analitičar odjela za dividende u Markitu.

Dodao je da će naftni divovi vjerovatno smanjiti kapitalne investicije prije nego srežu dividende, no upozorio je na mogućnost smanjenih isplata dividendi ako se niske cijene zadrže kroz duže vrijeme.

Prednjače farmaceuti

U naftnom i plinskom sektoru Markit izdvaja „John Wood Group“, za koju očekuju da će povećati dividendu za 25 posto u 2015. godini zahvaljujući profitima ostvarenim u aktivnostima vezanim za poslovanje sa škriljcem u SAD-u.

Unatoč potencijalnim rezovima, za naftni i plinski sektor se očekuje da će najviše isplatiti dioničarima, a riječ je o 13,1 milijardi funti.

U stopu ga slijedi farmaceutski sektor sa 10,5 milijardi funti te bankarski sa 9,3 milijarde funti.

Što se tiče posebnih isplata povrh onih redovnih dividendi, Markit prognozira da će u tome prednjačiti farmaceutski i osiguravateljski sektori.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital