Loše vijesti iz EU: Izvoz u prvih devet mjeseci pao za 3,5 posto

19.12.2014. 09:39 / Izvor: poslovniplus.com
Loše vijesti iz EU: Izvoz u prvih devet mjeseci pao za 3,5 posto

Osnovni je uzrok pada vrijednosti izvoza usporavanje rasta potražnje na globalnoj razini, koje je ujedno utjecalo i na kretanje globalnih cijena, smanjeni izvoz plemenitih metala u Švicarsku te zabranu uvoza pojedinih proizvoda iz Rusije početkom kolovoza.

Vrijednost je robnog izvoza Europske unije tijekom cijelog razdoblja od siječnja do rujna ove godine bilježila pad na godišnjoj razini. Najveći je pad u visini od 5,1% zabilježen tijekom prvih pet mjeseci, nakon čega je započeo trend njegova usporavanja sve do 3,5% u prvih devet mjeseci.

Osnovni je uzrok pada vrijednosti izvoza usporavanje rasta potražnje na globalnoj razini, koje je ujedno utjecalo i na kretanje globalnih cijena, smanjeni izvoz plemenitih metala u Švicarsku te zabranu uvoza pojedinih proizvoda iz Rusije početkom kolovoza. Osim toga, i situacija u Rusiji, odnosno veliki pad tečaja rublje, otežala je izvoz na to četvrto po važnosti izvozno tržište EU-a. Pad globalnih cijena zabilježen je kod niza industrijskih proizvoda, a posebno kod pojedinih energenata (sirova nafta, plin i električna energija) te kod pojedinih metalnih ruda, što je smanjilo vrijednost izvoza tih proizvoda.

Zbog navedenih je razloga najveći pad vrijednosti izvoza zabilježen upravo prema Švicarskoj i Rusiji, ali i prema većini od deset najznačajnijih tržišta za proizvode iz EU-a.

Tako je samo kod izvoza u SAD i Kinu, tržišta koja su bilježila relativno visoke stope gospodarskog rasta, zabilježen i znatan rast vrijednosti izvoza. Vrijednost uvoza u EU istodobno je smanjena za neznatnih 0,2%, pri čemu je na takav pad također utjecao znatan pad vrijednosti uvoza sirovina i posebno energije. Naime vrijednost je uvezene „energije“ u prvih devet mjeseci bila 35,2 milijarde eura manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Zbog ovakvih je kretanja izvoza i uvoza saldo robne razmjene EU-a iz suficita od 37,0 milijardi eura u devet prošlogodišnjih mjeseci prešao u deficit u visini od 6,4 milijarde eura. Kada se promatraju pojedine članice EU-a i njihova ukupna intra i extra EU robna razmjena, onda se vidi da su najveći robni deficit u devet mjeseci ostvarili Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, dok kudikamo najveći suficit u robnoj razmjeni i dalje ostvaruje Njemačka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital