Banjalučka berza: U 2014. godini ostvaren promet od 587 miliona KM

05.01.2015. 16:04 / Izvor: Banjalučka berza
Banjalučka berza: U 2014. godini ostvaren promet od 587 miliona KM

U odnosu na 2013. godinu, zabilježen rast prometa za 56 odsto. Ukupan promet u 2014. godini je drugi najveći godišnji promet od osnivanja berze.

Na Banjalučkoj berzi je u 2014. godini ostvaren ukupan promet u iznosu od 587 miliona KM, što u odnosu na 2013. godinu predstavlja rast prometa za 56 odsto. Ukupan promet u 2014. godini je drugi najveći godišnji promet od osnivanja berze. Redovan promet je iznosio 195,5 miliona KM i veći je za 54 odsto u odnosu na redovan promet prethodne godine.

Porastao je redovan promet akcijama (127 odsto), redovan promet obveznicama (20 odsto) i redovan promet trezorskim zapisima (53 odsto). Na porast ukupnog prometa najveći uticaj su imale javne ponude obveznica Republike Srpske u vrijednosti od 187,5 miliona KM. Manji promet u odnosu na 2013. godinu ostvaren je kod preuzimanja akcionarskih društava (-95 odsto),  javnih ponuda akcija (-49 odsto), aukcija za paket akcija (-48 odsto),  aukcija trezorskih zapisa (-10 odsto) i blok poslova (-3 odsto).  Zaključeno je 22.654 posla što je 26 odsto manje nego u 2013. godini.

Proteklu godinu obilježio je promet dužničkim hartijama od vrijednosti. Promet obveznicama i trezorskim zapisima na primarnom i sekundarnom tržištu je iznosio 81 odsto od ukupnog prometa. U deset najtrgovanijih hartija od vrijednosti sedam je obveznica i jedan trezorski zapis Republike Srpske. Ovim je nastavljen višegodišnji trend pomjeranja fokusa investitora sa akcija na obveznice. Vrijednost indeksa obveznica Republike Srpske (ORS) je porasla za 8,25 odsto. Najveći efektivan prinos su imale obveznice Republike Srpske za izmirenje ratne štete koje su na kraju godine imale prinos do dospijeća u rasponu 8-9 odsto. Prinos do dospijeća obveznica Republike Srpske za izmirenje stare devizne štednje se na kraju 2014. godine kretao se od 6 do 7 odsto.

Početkom 2014. godine počelo je sa radom tržište novca Banjalučke berze. U ovoj godini skopljeno je 28 REPO poslova. U REPO poslovima se vrši kratkoročno pozajmljivanje sredstava uz prenos vlasništva nad hartijama od vrijednosti koje služe kao kolateral. Najčešće su zaključivani REPO poslovi sa obveznicama Republike Srpske, a zaključeni su i prvi REPO poslovi sa akcijama.

Na tržištu akcija je porastao redovan promet koji je iznosio 82 miliona KM, ali je smanjen broj poslova za 29 odsto. Prosječan redovan dnevni promet akcijama je iznosio 330.865 KM.  Telekom Srpske je akcionarsko društvo koje je isplatilo najveću dividendu u 2014. godini i akcionari su po osnovu dividende mogli da ostvare prinos od oko 12 odsto. Zbog toga su i protekle godine akcije Telekoma Srpske bile najatraktivnije za male ulagače.  Trgovanje akcijama se najčešće odnosilo na trgovanje velikim paketima akcija sa ciljem zaokruživanja vlasništva od strane većinskih akcionara. Neprofitabilnost, slabo korporativno upravljanje i nedovoljni mehanizmi zaštite manjinskih akcionara utiču da se mali ulagači okreću investiranju u obveznice ili potpuno odustaju od investiranja. Vrijednost BIRS indeksa koji prati kretanje cijena na tržištu akcija je smanjena za 2,97 odsto. Međutim, ako se uzmu u obzir dividende dolazimo do prinosa od oko 3 odsto koji su mogli ostvariti ulagači u akcionarska društva čije su akcije uključene u BIRS. Indeks investicionih fondova (FIRS) se smanjio za 8,44 odsto. Samo tri zatvorena investiciona fonda su ostvarila rast cijene akcija, od kojih najviše ZIF Euroinvestment fond (12,81 odsto).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital