Prepreke zaustavile proces konsolidacije Dite

21.10.2014. 17:25 / Izvor: eKapija.ba
Prepreke zaustavile proces konsolidacije Dite

Iz Vlade ističu da je modalitet koji je podrazumijevao kupovinu dionica za jednu konvertibilnu marku radi sticanja aktivne uloge u pokretanju i vođenju procesa finansijske konsolidacije u svim institucijama TK naišao je na prepreke zbog čega je ovaj proces zaustavljen.

Svjesna problema s kojima se suočavaju radnici fabrike ''Dita'', ali i drugih privrednih društava koja se nalaze u teškoj situaciji, Vlada Tuzlanskog kantona ističe da je činila maksimalne napore u cilju revitalizacije poslovanja i pokretanja proizvodnje što je faktografski prezentovano na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona održanoj 7. oktobra 2014. godine.

Nažalost, modalitet koji je podrazumijevao kupovinu dionica za jednu konvertibilnu marku radi sticanja aktivne uloge u pokretanju i vođenju procesa finansijske konsolidacije u svim institucijama TK naišao je na prepreke zbog čega je ovaj proces zaustavljen.

Vlada TK je na sjednici Kolegija 16. oktobra zauzela stav u kojem se kaže ''Obzirom na postupke koji se vode pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, te dostavljena i izražena mišljenja pojedinih organa i institucija pri Vladi Tuzlanskog kantona, a u vezi sa postupkom kupoprodaje dionica 'Dita' d.d. Tuzla, Vlada TK ne može davati bilo kakva očitovanja a koja se odnose na navedeni postupak''.

Bez obzira na zaustavljanje napora po odobrenom modalitetu, Vlada TK i dalje ostaje posvećena rješavanju, u okviru zakonom dopuštenih mogućnosti, radno-pravnog statusa radnika ''Dite'' i pokretanju proizvodnje u jedinoj fabrici praškastih deterdženata u Bosni i Hercegovini.

''Dita'' je privredno društvo u kojem su u junu 2002. godine 59 posto ukupnog kapitala kupili radnici ''Dite''. U oktobru 2005. godine Kantonalna agencija za privatizaciju potvrdila je da su kupci fabrike, radnici ispunili sve ugovorne obaveze, čime su sve ingerencije vlasnika preduzeća prestale biti državne i postale privatne, a privatizacija ovog društva je proglašena uspješnom.

Svoje dionice radnici su putem berze prodali preduzeću ''Lora'' iz Sarajeva, koje je steklo većinski paket od 84 posto i preuzelo upravljanje ''Ditom'' te počelo bilježiti pozitivne rezultate ali i stvarati enormno velike obaveze.

Sve to je kulminiralo 2010. godine od kada radnici ne rade i ne primaju plaće, niti se za njih uplaćuju doprinosi.

Većinski vlasnik je u januaru podnio zahtjev za pokretanje stečajnog postupka koji je izazazvao dodatno nezadovoljstvo radnika i čemu su se oštro usprotivili. Unatoč tome Vlada Tuzlanskog kantona i dalje je spremna uključiti se, te zajedno sa Sindikatom ''Dite'' tražiti rješenja, u okviru zakonski dopuštenih mogućnosti, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije