Otvorena prva pasivna kuća u BiH s obnovljivim izvorom energije

19.12.2014. 17:07 / Izvor: eKapija.ba
Otvorena prva pasivna kuća u BiH s obnovljivim izvorom energije
OTVORI GALERIJU

Prvi pasivni objekat u BiH, izgrađen kao rezultat saradnje Općine Stari Grad i tvornice montažnih kuća drvne industrije “Promo”, svečano je predstavljen danas u Starom Gradu.

Prvi pasivni objekat u BiH, izgrađen kao rezultat saradnje Općine Stari Grad i tvornice montažnih kuća drvne industrije "Promo", svečano je predstavljen danas u Starom Gradu. Pasivna kuća je objekat sa godišnjom potrošnjom energije od 15 KW/m2, a troši do 20 puta manje od prosječne kuće u BIH. Procjene su da su troškovi ove kuće za grijanje, hlađenje, ventilaciju i sanitarnu vodu, na godišnjem nivou oko 300 KM.

Specijalni, certificirani sistem grijanja za pasivne kuće, ugrađen je i u objekat na Kovačima.

Kuća ima ugrađenu poseban sistem grijanja, odnosno hlađenja, koji funkcioniše na principu zraka koji se usisnim ventilom usisava u cijevi položene u zemlji, na dubini od 2 metra, ispod kuće, zatim oko kuće i na tavanu. Zrak se po potrebi zagrijava ili hladi i obezbjeđuje ugodnu temperaturu unutar objekta. Prema nezvaničnim procjenama, cijena ovog sistema iznosi od 25-30.000 KM, a može zagrijavati, odnosno hladiti i do 300 m2 površine.

Tvornica montažnih kuća drvne industrije "Promo" iz Donjeg Vakufa već je gradila niskoenergetske objekte u zemljama zapadne Evrope, ali ovo je prvi takav objekat u BiH i smješten je u jednoj od najstarijih sarajevskih mahala, na Kovačima.

"Ima simbolike u tome što smo ovu kuću sagradili baš u općini Stari Grad gdje su prepoznali budućnost i perspektivu ovakve gradnje. Načelnik Hadžibajrić je spremno prihvatio ideju koju su prije svega iznjedrili naši mladi inžinjeri arhitekture i građevine i zajedno s uposlenicima Općine danas smo došli do otvaranja prve pasivne kuće u BiH", kazao je Kemal Čolak generalni direktor firme “Promo”. Čolak je dodao da je u projektu učestvovalo još 18 njihovih kooperanata, od kojih je većina firmi iz BiH, ali tu su i neke kompanije iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke.

Kako je kazao načelnik Ibrahim Hadžibajrić, kuća je u vlasništvu Općine i ona će služiti kao ogledni primjer u narednih 10 godina. Veličina kuće je 103 metra kvadratna.

"Mi smo ustupili zemljište i izdali potrebne dozvole, urbanističku i građevinsku, a firma 'Promo' je u potpunosti finansirala gradnju. Potpisali smo ugovor prema kojem ćemo je u narednih deset godina zajednički koristiti kao urnek za sve one koji žele da grade baš ovakvu kuću", istakao je Hadžibajrić izrazivši zadovoljstvo zbog saradnje sa firmom “Promo”.

Kako je procijenjeno, vrijednost kuće je oko 150.000 KM, odnosno 1.500 KM po m2, ne računajući cijenu zemljišta na kojem je sagrađena, saopćeno je iz press službe Općine Stari Grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije