Kreće projekat: Dongfang Electric potencijalni investitor TE Banovići

09.11.2014. 12:33 / Izvor: eKapija.ba
Kreće projekat: Dongfang Electric potencijalni investitor TE Banovići

Očekuje se tri do pet ozbiljnih ponuda, a već krajem 2015. godine očekuje se potpisivanje ugovora, kako sa izvođačima, tako i sa bankom koja bi finansirala tu kompaniju.

Jedan od najznačajnijih projekata preduzeća Rudnika mrkog uglja "Banovići" je izgradnja termoelektrane u Banovićima, što će dodatno uticati na povećanje proizvodnje,  a to svakako podrazumijeva i potrebu za većom radnom snagom.  Trenutno se obavljaju razgovori sa investitorima, tako da se može očekivati intenzivan rad oko potpisivanja ugovora iduće godine, javlja RTV Slon.

"Mi smo sad u drugoj fazi, u toku je tender, a nakon toga ide i treća faza", kaže Munever Čergić, generalni direktor RMU „Banovići“ d.d. Banovići.

Očekuje se tri do pet ozbiljnih ponuda, a već krajem 2015. godine očekuje se potpisivanje ugovora, kako sa izvođačima, tako i sa bankom koja bi finansirala tu kompaniju. S tim u vezi, Banoviće je posjetila i delegacija iz Kine, odnosno predstavnici potencijalnih investitora.

"Ovakav projekat koji pokreće RMU „Banovići“, mi smo u potpunosti opremljeni i posebno za ovaj projekat mi ćemo koristiti kotao sa slojem koji je veoma prijateljski nastrojen prema životnoj sredin", ističe Luo Xiaoming, "Donfgang Electric" Kina.

Čergić napominje da, kada se radi o ponudama, riječ o zaista ozbiljnim kompanijama, a u posjeti su, zajedno sa predstavnicima ove kineske kompanije, boravili i oni iz banke, koja je zainteresovana za investiranje. Cilj je bio informisanje o pojedinostima projekta.

"Oni su finansirali naše mnoge projekte, kao na primjer projekat u Vijetnamu, Indoneziji, Turskoj, Africi, Etiopiji, stoga oni imaju veoma blisku vezu sa našom kompanijom", dodaje Xiaoming.

Pored ove, očekuje se dolazak još nekih kompanija, među kojima je i Šangaj Elektrik, te i treća kineska , a zatim i ruska i češka kompanija. Projekat RMU "Banovići" je termoelektrana snage od 300 do 350 megavata, zbog ispunjavanja svih uslova propisanih od Evropske unije. Na ovaj način bi se, dodaje Čergić, zadovoljili kako tehnički, tako tehnološki i ekološki parametri.

RTV Slon

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije