Uz čajnike i tostere: EU "protjeruje" i televizore sa velikim ekranima

24.11.2014. 15:50 / Izvor: EurActiv.rs
Uz čajnike i tostere: EU 'protjeruje' i televizore sa velikim ekranima

Čelnici EU obavezali su se na smanjenje emisije plinova s efektima staklenika za najmanje 40% do 2030. godine, povećanje energetske učinkovitosti za 27% i udjela energije iz obnovljivih izvora na 27%.

Televizori s velikim ekranima u EU morat će biti štedljiviji kako bi odgovorili na zahtjeve energetske učinkovitosti zahvaljujući kojima će, prema očekivanjima Europske komisije, potrošači godišnje plaćati za oko osam milijardi eura manje račune za struju. Novi zahtjevi za energetsku učinkovitost za televizore važiće i za računalne monitore, a kasnije će biti uvedeni i za fenove, tostere i druge kućanske aparate. Televizori potroše 10% energije u kućanstvima, a godišnje se u Europskoj uniji proda oko 60 miliona televizora i 16 miliona računalnih monitora.

Nakon što su slični propisi o energetskoj učinkovitosti za usisavače jesenas izazvali burnu reakciju javnosti, planirani propisi za TV ekrane poslužit će kao test za nove standarde ekodizajna za tostere, fenove i "Ketler" koji će biti obznanjeni 2015. godine.

Novi standardi za televizore, koji će početi važiti najranije u junu 2016. godine, bit će znatno strože po pitanju trošenja energije od važećih kojima je predviđeno samo mjerenje energetske učinkovitosti unutarnjih komponenti.

Propisi će prvi put obuhvatiti i računalne monitore koji se sve više koriste i za gledanje TV programa.

 "Zadovoljni smo što se o izmjenama razgovara i očekujemo da odluka bude donesena brzo", rekao je Arditi Stephane iz Europskog ureda za ekologiju (EEB) dodajući da u tom birou posebno pozdravljaju činjenicu da će novi propis biti zahtjevniji za veće TV ekrane , prenio je EurActiv.com.

Udruženja proizvođača televizora nisu željela komentirati najavljene zahtjeve veće energetske učinkovitosti prije nego što se konsultiraju sa članicama. Međutim, i bez komentara proizvođača televizora, atmosfera je zagrijana.

Čelnici EU obavezali su se na smanjenje emisije plinova s efektima staklenika za najmanje 40% do 2030. godine, povećanje energetske učinkovitosti za 27% i udjela energije iz obnovljivih izvora na 27%.

Taj dogovor, postignut na summitu EU 23. oktobra, smatra se jasnom porukom velikim zagađivačima, poput Kine i SAD, pred pregovore pod okriljem UN u Parizu 2015. o globalno obavezujućim ciljevima smanjenja emisije štetnih plinova.

Međutim, u Uniji ciljevi energetske učinkovitosti nisu pravno obvezujući na nacionalnoj, niti na razini EU. Ti ciljevi biće preispitani 2020., pri čemu će se "imati na umu" cilj povećanja učinkovitosti od 30%.

Neke članice, posebno Njemačka i Danska, povećanje energetske učinkovitosti za 27% smatraju nedovoljnim i zalažu se za obavezujući cilj od 30%. Druge zemlje, poput Velike Britanije, ne žele obavezujući cilj i tvrde da članice trebaju imati mogućnost da izaberu kako će dostići smanjenje emisije plinova koji izazivaju efekt staklenika.

Naime, prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans ranije je bio prilično skeptičan oko propisa minimalne energetske učinkovitosti za usisavače, čime je "izazvao" ekologe.

"Strahujemo da bi kućanski aparati koje smo identificirali - fenovi, trosteri i 'ketleri', mogli biti uklonjeni iz planova kako bi se izbjegle političke kontroverze", rekao je Arditi dodajući da bi to bilo loše za potrošače od kojih mnogi kod kupnje vode računa o energetskoj učinkovitosti proizvoda.

U Birou kažu da već strahuju da ciljevi eneregetske učinkovitosti koje su predvidjeli za televizore do 2020. nisu dovoljno ambiciozni da spriječe zasićenje tržišta aparatima koji su veći potrošači u razdoblju do te godine.

Prema novim propisima o energetskoj učinkovitosti, manje televizora sa velikim ekranima moći će ući u najvišu klasu na skali učinkovitih proizvoda koja ide od G do A +++.

Televizori su zaslužni za do 10% potrošnje struje u kućanstvima i njihov udio u potrošnji raste posljednjih deset godina. Tome dijelom doprinosi trend na tržištu da ekrani budu veći i da imaju dodatne mogućnosti, poput spajanja na internet. Od značaja je međutim i činjenica da ljudi sve više gledaju TV.

Prema nekim istraživanjima, potrošnja struje europskih televizora jednaka je ukupnoj potrošnji stambenog sektora Švedske i Portugala zajedno.

U objašnjenju uz radni dokument Komisije, u koji je uvid imao Guardian , navodi se da bi novi standardi energetske učinkovitosti mogli umanjiti godišnju europsku potrošnju struje od 75 teravat sati (TWh) za 42% i to na veliku korist potrošača i klime na planeti.

"Potencijal za uštedu procjenjuje se na 32 TWh struje (do 2020.), 12 milona tona CO2 i osam milijardi eura manje račune koje plaćaju potrošači. Potencijal do 2030. procijenjen je na 35 TWh 0,13 miliona tona CO2 i za gotovo 13 milijardi eura manje račune ", navodi se u tom dokumentu.

Novi propisi uključući i zahtjeve koji se tiču korištenja resursa, kao i one koji će osigurati da se što veći broj komponenti televizora reciklira.

Za razliku od LED televizora, kojih je sada najviše na tržištu, energetski neučinkovite plazme će biti izuzete iz odredbi o ekodizajnu jer su proizvod koji nestaje sa tržišta.

U Europskoj uniji je u 2011. godini prodano 60-62 miliona televizora i 16-17 milona računalnih monitora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU