Razumijevanje osnovnih pojmova u sklopu natječaja iz EU fondova

08.11.2014. 10:05 / Izvor: europski-fondovi.eu
Razumijevanje osnovnih pojmova u sklopu natječaja iz EU fondova

Na natječaje se mogu prijavljivati gotovo svi oblici organizacijskih struktura, ali svaki je fond (program) specifičan i usmjeren je na financiranje nekoliko oblika organizacija definiranih njegovim planom rada.

Prilikom prijave projekata na neki od natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava (grantova), potrebno je prethodno provjeriti niz parametara kako bi se osigurala sigurnost potencijalne mogućnosti sufinanciranja istog projekta od strane Europske unije. Između ostalog, podnositelj projekta i njegovi partneri moraju biti sigurni da su aktivnosti i ciljevi koji se financiraju u skladu sa onima u pravilima natječaja. Drugi važan uvjet jest provjera prihvatljivost prijavitelja i njegovih partnera u uvjetima natječaja.

Tko sve može dostaviti prijavu projektnog prijedloga na neki od natječaja fondova EU?

Na natječaje se mogu prijavljivati gotovo svi oblici organizacijskih struktura, ali svaki je fond (program) specifičan i usmjeren je na financiranje nekoliko oblika organizacija definiranih njegovim planom rada. Stoga je prilikom prijave na neki od natječaja, prvo potrebno provjeriti prihvatljivost organizacije.

Kako se definira pojam prijavitelja?

Definicija prihvatljivih prijavitelja uvijek se spominje u dijelu teksta u kojem se spominje osnivanje samog programa (fonda). Međutim, nisu uvijek svi potencijalni kandidati (prijavitelj, partner, suradnik) prihvatljivi za sudjelovanje u svim natječajima. U većini slučajeva, Europska komisija dozvoljava sudjelovanje pravnih osoba, ali je moguće i sudjelovanje fizičkih osoba. Bespovratna se sredstva za fizičke osobe koriste u obliku subvencija mobilnosti, istraživanja i obuke u okviru programa razmjene između sveučilišta i tvrtki (obrazovni programi kao što je Erasmus+). Na neke od natječaja, mogu se prijaviti i institucije kao što su sveučilišta, škole i istraživački centri, a sredstva koja dobiju, moraju ustupiti osobi koja je stipendirana.

Koja su pravila vezana za sudjelovanje privatnih tvrtki?

Ukoliko se na natječaj prijavljuju profitne organizacije (tvrtke), tada je sufinanciranje bespovratnim sredstvima uvjetovano činjenicom da sredstva dobivena od strane Europske unije ne stvaraju dodatan profit za samog korisnika. Ukoliko je prijavitelj neprofitna organizacija, tada bespovratna sredstva moraju biti uključena u resurse organizacije u dijelu Poslovnog plana koji se tiče financija. Stvaranje prihoda kao takvo nije zabranjeno, ali je dozvoljeno jedino ako je temeljeno na rezultatima projekta.

Tko su potencijalni korisnici?

Na natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava, mogu se prijavljivati različiti oblici organizacija, a neki od njih su:

Sveučilišta i druge obrazovne institucije (javne i privatne)

Trening centri namijenjeni strukovnom i trajnom obrazovanju

Komore i agencije iz područja trgovine, industrije, regionalnog i lokalnog razvoja

Savezi i sindikati koji djeluju u različitim sektorima (obrazovanje, zapošljavanje)

Neprofitne organizacije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini

Organizacije civilnog društva

Međunarodne organizacije

Ostali oblici organizacija

Sudjelovanje EU 28 zemalja i zemalja koje nisu članice Europske unije

Trenutno postoji 28 zemalja članica Europske unije, međutim u nekim je natječajima dozvoljeno sudjelovanje zemalja koje se ne nalaze unutar granica Unije. U te su zemlje uključene:

Zemlje kandidati: Turska, Makedonija, Island i Crna Gora

Zemlje potencijalni kandidati: Albanija, Bosna i Hercegovina i Srbija

Zemlje Europskog gospodarskog prostora (EEA): Island, Lihtenštajn, Norveška

Švicarska

Unatoč tome što nisu u članstvu Europske unije, ove zemlje imaju povlaštene odnose. Kao rezultat toga, organizacije iz ovih zemalja, često su prihvatljive za sudjelovanje na natječajima. Uvjeti sudjelovanja zemalja izvan Unije također su definirani u uvjetima natječaja, stoga je potrebno obratiti pažnju na prihvatljive zemlje sudionice programa, odnosno objavljenog natječaja.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU