Primjer projekta iz javnog gradskog prijevoza financiranog programom LIFE+

08.11.2014. 10:45 / Izvor: europski-fondovi.eu
Primjer projekta iz javnog gradskog prijevoza financiranog programom LIFE+

Rezultati ambicioznog švedskog projekta pod nazivom "Hyper Bus" financiranog iz programa LIFE+ nadmašili su sva očekivanja. Riječ je o projektu suradnje između javnog i privatnog sektora s ciljem testiranja tri nova hibridna autobusa.

Rezultati ambicioznog švedskog projekta pod nazivom "Hyper Bus" financiranog iz programa LIFE+ nadmašili su sva očekivanja. Riječ je o projektu suradnje između javnog i privatnog sektora s ciljem testiranja tri nova hibridna autobusa koji imaju mogućnost brzog punjenja. Prije nego što je projekt započeo, cilj je bio postići uštedu goriva od 65% u odnosu na postojeće količine potrošenog dizel goriva. U praksi, pokazalo se kako je taj postotak i premašen, budući da hibridni autobusi troše manje od 11 litara goriva na 100 prijeđenih kilometara. Također, postignuto je i smanjenje emisije CO2 za 75% u odnosu na postojeće autobuse koji koriste dizel gorivo.

Punjenje ovih vozila omogućeno je pomoću plug-in tehnologije koja je instalirana na stanicama za punjenje smještenima na kraju zone kojom autobusi prometuju. Kako bi punjenje bilo realizirano, potrebno je samo šest minuta, što je više nego dobro postignuće. Iako je projekt tek završio, Hyper autobusi su već na tržištu, a sa masovnom proizvodnjom kreću u 2016. godini od strane proizvođača Volva. Prvi gradovi koji će koristiti ovu tehnologiju su Stockholm, Hamburg, Gothenburg i Luxemburg. Zanimanje je iskazano i u zemljama izvan Europske unije, a ukupna vrijednost projekta je 3.249.062,00 €. Sufinanciranje od strane Europske unije iznosilo je 1.525.780,00 € sredstvima iz programa LIFE+.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU