Njemačka želi da Grčka ostane u eurozoni

05.01.2015. 09:08 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Njemačka želi da Grčka ostane u eurozoni

Eurozona je postala stabilnija u nekoliko posljednjih godina, ocijenio je zamjenik njemačke kancelarke Sigmar Gabriel

Zamjenik njemačke kancelarke Sigmar Gabriel kaže da je eurozona posljednjih godina otpornija i ne može ju se ucjenjivati.

Njemačka Vlada želi da Grčka ostane u eurozoni i ne postoje drugačiji planovi, izjavio je zamjenik kancelarke ove države Sigmar Gabriel, u reakciji na izvještaje medija da Berlin vjeruje da monetarna unija može izdržati bez Grčke.

Gabriel, ministar privrede i vođa Socijaldemokratske partije, također je rekao za Hannoversche Allgemeine Zeitung da je eurozona posljednjih godina otpornija i ne može ju se ucjenjivati.

"Cilj njemačke Vlade, Evropske unije, kao i Vlade u Atini je zadržati Grčku u eurozoni", kazao je Gabriel u intervjuu koji je objavljen u ponedjeljak.

Izbori krajem januara

"Nije bilo i nema drugačijih planova", rekao je i dodao da je eurozona postala stabilnija u nekoliko posljednjih godina.

"Zato nas se ne može ucjenjivati. I mi očekujemo da se grčka Vlada, bez obzira ko joj je na čelu, pridržava ugovora s EU-om", kazao je, aludirajući na grčke izbore 25. januara i moguću promjenu vlasti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU