EU

Milanović, Faymann i Cerar bez zajedničkih projekata

11.12.2014. 09:15 / Izvor: HRT
Milanović, Faymann i Cerar bez zajedničkih projekata

Premijeri Austrije, Slovenije i Hrvatske načelno su pozdravili Junckerov plan, ali uz rezerve može li on bitno pripomoći gospodarskom oporavku EU-a.

Trilateralni sastanak triju premijera Zorana Milanovića, Mire Cerara i Wernera Faymanna jučer u Opatiji završio je bez dogovora o regionalnom nastupu kojim bi tri države zajednički konkurirale za sredstva iz fonda predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera iako će, kako se tvrdi, pri konačnom izboru projekata imati prednost oni strateški projekti koji imaju "prekograničnu dimenziju", navodi ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Za takav su se zajednički nastup, navodi list, primjerice dogovorile zemlje Višegradske skupine (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska), a riječ je o energetskim programima s geopolitičkim značajem koji su zanimljivi za Europu kao cjelinu.

Hrvatska predložila 77 projekata u vrijednosti od 21,5 milijardi eura

Premijeri Austrije, Slovenije i Hrvatske načelno su pozdravili Junckerov plan, ali uz rezerve može li on bitno pripomoći gospodarskom oporavku EU-a.

Slovenija će za Junckerova sredstva konkurirati s 22 projekta čija je ukupna vrijednost 9 milijardi eura, makar se ne zna koji imaju šanse da budu izabrani i za koje je već pripremljena dokumentacija, navodi vodeći slovenski dnevnik "Delo". List dodaje da je visina slovenskih projekata manja od one koje su prijavile Hrvatska i Austrija te da se uglavnom odnosi na infrastrukturne projekte.

List u komentaru navodi da Junckerov investicijski plan na žalost ne može postati neka vrsta novog Marshallova plana, kakav je stvoren u vrijeme poslijeratne obnove Europe jer je udio "svježeg novca" u njemu relativno mali, a većina bi se dobila multiplikacijom sredstava na financijskom tržištu.

Osim toga, nije uvjerljiva niti predviđena logika po kojoj investitori moraju dobiti jamstva iz javnih izvora radi izbjegavanja rizika i gubitaka. Junckerova vizija na papiru je bez greške, ali na žalost još uvijek izgleda kao politički projekt, odnosno simbol europskog gospodarskog oporavka", navodi vodeći slovenski list.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU