Merkel: Ukidanje sankcija Rusiji zavisi od provedbe sporazuma iz Minska

09.01.2015. 09:22 / Izvor: Fena
Merkel: Ukidanje sankcija Rusiji zavisi od provedbe sporazuma iz Minska

Merkel je izjavila da sankcije EU protiv Rusije povezane s njenom intervencijom u istočnoj Ukrajini mogu biti ukinute samo ako se u potpunosti provede sporazum iz Minska potpisan između Kijeva i proruskih pobunjenika u septembru.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da sankcije EU protiv Rusije povezane s njenom intervencijom u istočnoj Ukrajini mogu biti ukinute samo ako se u potpunosti provede sporazum iz Minska potpisan između Kijeva i proruskih pobunjenika u septembru.

Govoreći na konferenciji za novinare u Berlinu s gostujućim ukrajinskim premijerom Arsenijom Jacanjukom, Merkel je izjavila kako ne očekuje da će posebne sankcije uvedene zbog Krima biti ukinute jer bi to zahtijevalo poništenje ruske aneksije te teritorije, prenosi Reuters.

- Imam malo nade u to. Drugi set sankcija uveden je u reakciji na intervenciju u istočnoj Ukrajini. Ispunjenje sporazuma iz Minska u potpunosti način je da se ponište te sankcije. Kompletan sporazum iz Minska mora biti proveden prije nego što možemno reći da te sankcije mogu biti ukinute - izjavila je Merkel.

Također je izjavila da je Jacenjuk predstavio uvjerljive argumente o svom reformskom planu. Kazala je da će u narednim danima biti jasno da li će predloženi sastanak čelnika Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke biti održan kako je i planirano u kazahstanskoj prijestonici Astani u ovom mjesecu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU