EU

Hrvatska po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja

11.12.2014. 10:22 / Izvor: eKapija.ba
Hrvatska po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja

S ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode 1993. godine Ujedinjeni narodi proglasili su Međunarodni dan biološke raznolikosti koji se obilježava svake godine 22. svibnja kao spomen na 22. svibnja 1992., kada je usvojen tekst Konvencije o biološkoj raznolikosti.

S ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode 1993. godine Ujedinjeni narodi proglasili su Međunarodni dan biološke raznolikosti koji se obilježava svake godine 22. svibnja kao spomen na 22. svibnja 1992., kada je usvojen  tekst Konvencije o biološkoj raznolikosti.

Navedene godine je u Rio de Janeirou, 157 zemalja svijeta među kojima je bila i Hrvatska, potpisalo je Konvenciju o biološkoj raznolikosti. Konvencija je stupila na snagu 29. prosinca 1993. godine i jedan je od najvažnijih međunarodnih sporazuma u zaštiti prirode.

Hrvatski sabor je donošenjem Zakona o zaštiti prirode  odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Povodom tog dana u javnim ustanovama Nacionalnih parkova, Parkovima prirode i županijskim Javnim ustanovama, organiziraju se prigodna događanja, a tako će biti i ove godine.

Pod pojmom bioraznolikosti podrazumijeva se ukupna raznolikost života na Zemlji, obuhvaća  staništa, gene, životinjske i biljne vrste, ekološke sustave i krajolike. Do sada je na Zemlji otkriveno 1,75 milijuna vrsta, a znanstvenici smatraju da ih ima mnogo više.

Broj poznatih vrsta u Hrvatskoj je oko 38 tisuća, a pretpostavlja se da ih je između 50 i 100 tisuća. U Hrvatskoj obitavaju mnoge ugrožene vrste u Europi kao što su medvjed, vuk i ris koji obitavaju u planinskim šumama bukve i jele. Na našim prostorima gnijezde se mnoge europske ptice kao što su štekavac, crna roda i orao kliktaš. U Hrvatskoj se gnijezdi čak 78 europski ugroženih vrsta ptica, a uz 387 zabilježenih vrsta naša je ornitofauna među najbogatijima u Europi.

Europska ekološka mreža Natura 2000 trebala bi pridonijeti povećanju svijesti o važnosti bioraznolikosti, održivom razvoju i očuvanju značajnih područja. Njezinim dijelom postalo je 37 % kopnenog teritorija Hrvatske.

Djelovanje čovjeka doprinijelo je tome da danas vrste izumiru puno brže, stoga je nužno uspostaviti kvalitetan suživot čovjeka i prirode. Samo stabilni ekosustavi mogu odgovoriti na promjene u okolišu, oduprijeti se negativnim utjecajima i biti preduvjet za održiv razvoj. Veliko bogatstvo koje Hrvatska ima nalazi se u pravo u bioraznolikosti. Hrvatska je gledajući po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja,  što nam mora predstavljati izazov kako bi ostvariti kvalitetan i održiv suživot s prirodom i uspješno ispunili obaveze koje imamo prema budućim naraštajima.

izvor: zelenipartner.eu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU