Grabar-Kitarović: Hrvatska će u idućih pet godina uvesti euro

30.04.2015. 09:36 / Izvor: Jutarnji list
Grabar-Kitarović: Hrvatska će u idućih pet godina uvesti euro

Tako se rješavaju strukturni problemi koje imamo u ekonomiji, izjavila je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju za Bloomberg,u kojem je najavila kako će Hrvatska do 2020. godine uvesti euro kao nacionalnu valutu.

"Bitno je za hrvatsku ekonomiju zato jer je toliko povezana s ekonomijama Europske unije", izjavila je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Hrvatske izjavila je kako je ključ pripremanja ekonomije za buduće izazove, među kojima je i uvođenje eura, u većoj suradnji između poslodavaca i radnika, i u investitorima koji bi bili voljni uložiti u poslove u unutrašnjosti zemlje, dalje od obale Jadrana gdje dominira turizam.

"Tako se rješavaju strukturni problemi koje imamo u ekonomiji", izjavila je Grabar-Kitarović, a Bloomberg nadodaje kako je to rekla iz svoje rezidencije od stakla i betona koju ‘je izgradio jugoslavenski snagator Josip Broz Tito.’

"Imamo velike prirodne resurse. Imamo obrazovane ljude, stoga se sada moramo koncentrirati na upravljanje tim resursima", izjavila je.

Bloomberg je svojim čitateljima pojasnio da je uloga predsjednice većinom ceremonijalna, te da je Grabar-Kitarović prethodno bila dužnosnica u NATO savezu i veleposlanica u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Naučila sam mnogo živjeći u inozemstvu, i želim to znanje iskoristiti ovdje; želim modernizirati Hrvatsku u svakom pogledu, uključujući i politiku. Moramo promijeniti stavove i stvoriti uvjete za lakše poslovanje", izjavila je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU