Europska komisija: Pripadanje euro zoni je nepovratno

05.01.2015. 15:28 / Izvor: Fena
Europska komisija: Pripadanje euro zoni je nepovratno

Pripadanje neke zemlje euro zoni je "nepovratno", podsjetila je u ponedjeljak glasnogovornica Europske komisije odgovarajući na pitanje o mogućem izlasku Grčke iz jedinstvene monete.

Pripadanje neke zemlje euro zoni je "nepovratno", podsjetila je u ponedjeljak glasnogovornica Europske komisije (EK) Annika Breidthardt odgovarajući na pitanje o mogućem izlasku Grčke iz jedinstvene monete podsjetivši da je taj propis upisan u Lisabonski ugovor, "član140, paragraf 3".

"Nećemo ulaziti u spekulacije i scenarija koji bi mogli biti interpretirani u kontekstu koji se ne postavlja", dodao je drugi glasnogovornik EK-a Margaritis Schinas.

Komisiji je pitanje postavljeno nakon što su se u subotu pojavile informacije u njemačkom sedmičniku der Spiegel, prema kojim njemačka vlada ocjenuje da je neizbježan izlazak Grčke iz eura ako stranka radikalne ljevice Syriza pobijedi na grčkim općim izborima 25. januara i odluči da napusti liniju budžetske štednje i ne vrati dug zemlje.

Komisija je u ponedjeljak insistirala na uspjehu euro zone, podsjetivši da je Litvanija postala njena 19. članica od 1. januara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU