Euro će nastaviti slabiti prema konkurentima

22.11.2014. 11:30 / Izvor: EurActiv.rs
Euro će nastaviti slabiti prema konkurentima

Kontinuirana deprecijacija zajedničke europske valute trebalo bi da pomogne ekonomijama zone eura u 2015. godini a najviše koristi imaće Španija, smatraju stručnjaci Francuske ekonomske opservatorije

Kontinuirana deprecijacija zajedničke europske valute trebalo bi da pomogne ekonomijama zone eura u 2015. godini a najviše koristi imaće Španija, smatraju stručnjaci Francuske ekonomske opservatorije koji očekuju dalje slabljenje eura prema vodećim konkurentima.

Jak euro ne odgovara kompanijama jer umanjuje konkurentnost njihovog izvoza ali ni slab euro nije dobar pošto poskupljuje proizvodnju, uvećava cijenu energije i umanjuje potrošnju domaćinstava. Kao i mnogi biznismeni, i brojni ekonomisti smatraju da slabljenje eura predstavlja priliku da se izbegne zamka deflacije koja trenutno prijeti zoni eura.

U izvještaju Opservatorije se ističe da će slabljenje vrijednosti eura, koje je počelo u maju 2014. godine, limitirati rizik od deflacije u zoni eura.

 Euro je od sredine 2012. do sredine 2014. godine ojačao za 10% prema vodećim svjetskim valutama. U te dvije godine euro je dobio na vrijednosti prema dolaru više od 12%, prema jenu je aprecirao 44% a prema funti više od 3%.

 Trend se međutim preokrenuo i posljednjih šest meseci kurs zajedničke europske valute prema vodećim konkurentima pao je za 5,2%.

 Za samo nekoliko mjeseci euro je zapravo izgubio gotovo 10% na vrednosti prema dolaru, više od 3% prema jenu i 4% prema funti. Slabljenje u odnosu na funtu počelo je još u augustu 2013. i do sada je dostiglo 9%.

 Prema Francuskoj ekonomskoj opservatoriji, deprecijacija eura će se nastaviti u 2015. i do drugog kvartala te godine euro će se mjenjati za 1,20 dolara prema 1,24 dolara za evro 21. novembra i 1,39 dolara u maju 2014. To bi trebalo da pomogne zoni eura da izbjegne deflaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU