EU

Draghi: Izvršiti korigovanje plata u evrozoni

28.11.2014. 10:13 / Izvor: SRNA
Draghi: Izvršiti korigovanje plata u evrozoni

Sve zemlje iz evrozone treba da budu u stanju da nezavisno napreduju. To znači da svaka ekonomija mora da bude dovoljno fleksibilna da pronađe i iskoristi svoje komparativne prednosti.

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi pozvao je jučer na "korigovanje plata" u evrozoni radi jačanja zajedničke valute.

"Sve zemlje iz evrozone treba da budu u stanju da nezavisno napreduju. To znači da svaka ekonomija mora da bude dovoljno fleksibilna da pronađe i iskoristi svoje komparativne prednosti, tako da može da ima koristi od jedinstvenog tržišta", rekao je Draghi u govoru u Helsinkiju.

Predsjednik ECB naglasio je da evropske ekonomije treba da "na efikasan način odvajaju resurse" kako bi "privukle kapital i stvorile dovoljno radnih mjesta".

"Moraju, takođe da budu dovoljno fleksibilne da brzo odgovore na kratkotrajne udare, uključujući korekture plata ili prebacivanje resursa preko sektora", istakao je Draghi.

Smanjenje plata bio je ključni element za davanje međunarodne finansijske pomoći članicama evrozone, jer je to jedna od rijetkih opcija za povećanje konkurentnosti zemalja monetarne unije, pošto one ne mogu da izvrše devalvaciju svoje valute.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU