EU

Dodatno vrijeme Parizu i Rimu za reforme

26.11.2014. 13:41 / Izvor: SRNA
Dodatno vrijeme Parizu i Rimu za reforme

EU će Francuskoj i Italiji dati novi rok do proljeća naredne godine da sprovedu oštre reforme, čime je odgođeno i donošenje odluke o kazni zbog prekoračenja dozvoljenog deficita u budžetu.

EU će Francuskoj i Italiji dati novi rok do proljeća naredne godine da sprovedu oštre reforme, čime je odgođeno i donošenje odluke o kazni zbog prekoračenja dozvoljenog deficita u budžetu, a koja je trebala da bude izrečena ove sedmice, izjavio je danas evropski izvor.

Analitičari navode da će odluka, koju će nešto kasnije i zvanično objaviti Evropska komisija, najvjerovatnije izazvati negodovanje NJemačke, koja je nezadovoljna slabim provođenjem reformi u Francuskoj i Italiji.

Evropska komisija daje zvanična mišljenja o panovima za budžet članica evrozone prema novim ovlaštenjima koje je dobio Brisel tokom krize u evrozoni.

Tokom proteklog mjeseca, Francuska i Italija su zamalo izbjegle odbijanje nacrta budžeta zbog ozbiljnog kršenja regulativa. Francuska će naredne godine imati deficit u budžetu od 4,3 odsto, što je znatno iznad dozvoljenih tri odsto u evropskom bloku.

Prema navodima izvora, Evropska komisija će tokom naredne sedmice iznijeti detaljno mišljenje, ali ono će biti preliminarno i bez savjeta o narednim koracima.

U planovima se navodi da će Evropska komisija ove sedmice članice evrozone podijeliti u grupe, pa će Francuska i Italija, ali i Španija i Portugalija, biti identifikovane kao one čiji budžeti nisu u skladu sa regulativama.

Međutim, umjesto pokretanja procedure za kršenje pravila, Evropska komisija će dati ovim zemljama dodatno vrijeme za modifikovanje svojih budžeta za narednu godinu.

Tokom protekle sedmice, premijer Francuske Manuel Vals i njegov italijanski kolega Mateo Renci poslali su pisma zvaničnicima u Briselu u kojima ističu da su posvećeni provođenju reformi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU