Bloomberg traži da Juncker ode s funkcije u EK

10.11.2014. 16:32 / Izvor: Fena
Bloomberg traži da Juncker ode s funkcije u EK

Uredništvo uticajnog finansijskog medijskog servisa Bloomberg zatražilo je u današnjem uvodniku da predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker odmah podnese ostavku.

Uredništvo uticajnog finansijskog medijskog servisa Bloomberg zatražilo je u današnjem uvodniku da predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker odmah podnese ostavku.

Zahtjev je uslijedio nakon što je prošle nedjelje objavljen veliki broj dokumenata koji pokazuju kako su velike međunarodne korporacije uz pomoć luksemburških vlasti godinama uspijevale da izbjegnu plaćanje poreza, u vrijeme dok je Juncker bio premijer te zemlje.

"Juncker je tako reći obogatio svoju zemlju izvlačeći novac iz džepova drugih država, uključujući članice Evropske unije kojoj bi sada trebalo da služi", poručili su urednici, ukazujući da je Junckerov položaj na čelu EK postao neodrživ iz moralnih razloga.

Poslaničke grupe socijaldemokrata i liberala u Evropskom parlamentu su prošle nedjelje pokrenule inicijative da Juncker izađe pred poslanike i objasni svoju ulogu u masovnom izbjegavanju poreza preko fiktivnih firmi registriranih u Luksemburgu, ali su stranke desnog centra, najjača grupa u EP-u, to blokirale.

Juncker se od izbijanja skandala nije pojavljivao u javnosti, ali je preko svog parola poručio da mu je savjest mirna i da slična praksa postoji u mnogim drugim zemljama, a da će nadležna tijela EK ispitati da li su evropski zakoni prekršeni.

Urednici Bloomberga, međutim, smatraju da Juncker mora da ode i ako se ispostavi da je sve bilo po zakonu.

"S obzirom da je Juncker na čelu tijela nadležnog za istragu, javnost neće povjerovati u rezultat ako on bude oslobađajući", kažu oni.

Skandal je uzdrmao Junckera već u prvoj nedjelji njegovog petogodišnjeg mandata, a mnogi ukazuju da on sigurno ne bi bio izabran za predsjednika Komisije da su dokumenta iz Luksemburga procurila samo nekoliko dana ranije, prenosi Tanjug.

Iako Juncker još uživa podršku većine članova Evropskog savjeta i Parlamenta, današnji neuobičajeno oštar zahtjev kolegija uticajne agencije dodatno podriva njegov položaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU