EU

Belgija: Obustavljen zračni i željeznički saobraćaj

15.12.2014. 10:05 / Izvor: Fena
Belgija: Obustavljen zračni i željeznički saobraćaj

I naredna 24 sata nijedan avion neće poletjeti niti sletjeti na briselski aerodrom. Štrajku se priključilo i osoblje aerodroma u Liegeu, Antverpenu i Ostendu.

Međunarodne i domaće zračne i željezničke linije, obustavljene su u Belgiji u nedjelju uvečer, kada je počeo štrajk kontrolora letenja, koji su se pridružili sindikalnom nacionalnom štrajku, nezadovoljni vladinim mjerama štednje, saopćili su izvori iz vlade.

"Svi letovi su otkazani. Sve je obustavljeno do sutra uvečer", saopćila je portparolka briselskog aerodroma, Florence Muls.

Ona je za AFP rekla i da naredna 24 sata nijedan avion neće poletjeti niti sletjeti na briselski aerodrom.

Uprava aerodroma Charleroi ranije je saopćila da će, tokom 24-satnog štrajka, svi odlazeći letovi biti otkazani, dok će dolazeći biti preusmeravani.

Štrajku se priključilo i osoblje aerodroma u Liegeu, Antverpenu i Ostendu.

Belgijska željeznička kompanija SNCB, objavila je na svom websiteu da na 24 sata otkazuje sve domaće linije, a Eurostar da će se vozovi iz Londona do Bruxellesa zaustavljati u francuskom gradu Lilu, u blizini granice s Belgijom i da neće voziti do Bruxellesa. Otkazani su i vozovi koji saobraćaju između Lillea i Amsterdama, kao i između Amsterdama i Pariza.

Štrajk će se danas proširiti i na autobuske linije, tramvaje i metroe, kao i na škole, firme i fabrike širom Belgije, prenosi AFP.

Sindikati u Belgiji oštro su protiv mjera vlade da smanji plate u javnom sektoru i da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju, prenosi Tanjug.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU