Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Prodaja neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta radi rekonstrukcije, dogradnje, nadziđivanja i redizajna poslovne jedinice u nizu poslovnih prostora u ul. 126 Ilijaške brigade u skladu sa Regulacionim planom Centar Ilijaš (parcela k.č. br. 228/95)

Izvor: eKapija.ba, 13.10.2014.

BOSNA I HERCEGOVINA

Federacija Bosne i Hercegovine

KANTON SARAJEVO

OPĆINA ILIJAŠ

OPĆINSKI NAČELNIK

Broj: 06/1-31-2936/14

Ilijaš, 09.10.2014. godine

 

Na osnovu člana 363. Zakona o stvarnim pravima Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine F BiH", br. 66/13, 100/13), članova 2, 5, 7, i 8. Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, općina i gradova ("Službene novine F BiH", br. 17/14), Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta Općinskog vijeća Općine Ilijaš br. 01/1-02-1975-10/14 od 25.09.2014. godine Općinski Načelnik raspisuje:

 

JAVNI OGLAS

o prodaji neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta putem javnog nadmetanja - licitacije

 

I NAZIV I ADRESA PRAVNOG LICA - PRODAVCA ZEMLJIŠTA

Općina Ilijaš, ul. 126. Ilijaške brigade br. 6. 71380 Ilijaš, tel. 033-580- 681, kontakt osoba Fazlić Velid, dipl.pravnik.

II NAČIN PRODAJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA I PODACI O GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

Raspisuje se javni oglas za prodaju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu putem JAVNOG NADMETANJA - PRVA LICITACIJA, radi rekonstrukcije, dogradnje, nadziđivanja i redizajna poslovne jedinice u nizu poslovnih prostora u ul. 126 Ilijaške brigade u skladu sa Regulacionim planom "Centar" Ilijaš ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 35/10.) i usvojene korekcije RP Centar br. 05/1- 23-996/14-1 od 27.08.2014. godine na zemljištu označenom kao k.č.br. 322/3 upisane u K.O. Ilijaš Grad novog premjera kojoj po starom premjeru odgovara parcela k.č.br. 228/95 u površini od 21 m2 upisana u K.O. SP_Kadarići.

1. Vrsta i obim radova: rekonstrukcija, dogradnja, nadziđivanje, redizajn poslovne jedinice u nizu poslovnih i stambeno - poslovnih objekata i promjena namjene u stambeno poslovnu jednicu,

2. Tip gradnje: čvrsta građa,

3. Gabariti planirane dobradnje: 2,65 m x 8,0 m

4. Spratnost objekta: P+1(prizemlje i sprat),

5. Površina pod planiranom dogradnjom cca 21 m2,

6. Građevinska linija: linija istočne fasade pomjera se 2,65 m u odnosu na postojeći objekat. U odnosu na srednju liniju zajedničkih kosntruktivinih elemenata objekta (nosive stubove i grede objekta u nizu) uvlači se u vlasnički dio,

7. Visina vrha objekta: max. 8,04 m iznad poda prizemlja, a prema jedinstvenom rješenju i idejnom projektu 04 - 14 "Sinteza" d.o.o., septembar 2014.g,

8. Građevinska parcela planirane dogradnje: cca 21 m2.

9. Namjena objekta: prizemlje poslovni dio uslužno - trgovinske djelatnosti, sprat za stanovanje,

10. Karakter objekta: stalan,

11. Krov: jednovodni krov skriveni iza krovne fasadne atike, pokrov aluminijski lim u boji crijepa, jedinstveno rješenje za susjedne objekte u nizu,

12. Prilaz: postojeći pješački ulaz na prednjoj fasadi, kolski prilaz sa zadnje strane objekta,

13. Parkiranje:  na postojećim parking prostorima,

14. Grijanje objekta: priključkom na gradsku toplovodnu ili gasnu mrežu.

15. Način i uvjeti priključenja na komunalnu infrastrukturu: postojeći priključci,

16. Obaveza investitora:

Izrada idejnog projekta objekta za potrebe izdavanja urbanističke saglasnosti i glavnog projekta za potrebe izdavanja odobrenja za građenje,

- Obavezuje se kupac - investitor da u roku od 15 dana po zaključivanju kupoprodajnog ugovora podnese zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti,

- obavezuje se kupac - investitor da u roku određenim rješenjem u postupku izdavanja urbanističke saglasnosti plati naknadu za prirodnu pogodnost građevinskog zemljišta (rentu) i naknadu za uređenje zemljišta, u skladu sa važeći propisima na dan donošenja rješenja o naknadama, s tim da na dan raspisivanja oglasa naknada za prirodnu pogodnost građevinskog zemljišta (renta) iznosi 48,00 KM/1m2 korisne površine objekta, kao i naknada za uređenje građevinskog zemljišta za korisne površine planiranog objekta u iznosu od 30,771 KM/1m2,

- Obavezuje se kupac - investitor da prije izdavanja odobrenja za građenje investitor plaća naknadu za izgradnju javnih skloništa 1% od građevinske vrijednosti objekta , u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća ("Sl. novine Federacije BiH", br. 39/03, 22/06 i 43/10), a plati prije donošenja rješenja o odobrenju za građenje,

- Obavezuje se kupac - investitor da u roku od jedne godine po dobivanju urbanistička saglasnosti podnese zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje,

- Obavezuje se kupac da u roku od jedne godine od izdavanja odobrenja za građenje izvede pretežan dio radova na građevini tj. izgradnju sa prvom nadzemnom stropnom konstrukcijom a u daljem roku od 3 do 5 godina završi građevinu u zavisnosti od vrste i složenosti gradnje buduće građevine,

- Obavezuje se investitor da po završetku svih građevinsko - zanatskih radova i priključka objekta na komunalnu infrastrukturu podnese zahtjev za tehnički pregled izvedenih radova u svrhu izdavanja odobrenja za upotrebu objekta,

- Obavezuje se kupac - investitor da u skladu sa važećim zakonskim propisima, u ugovoru o kupoprodaji saglasi se sa upisom u zemljišnu knjigu tereta i ograničenja na kupljenu nekretninu u cilju ispunjenja naprijed naznačenih obaveza i to putem upisa zabilježbe zabrane otuđenja i opterećenja kupljene nekretnine bez pismene saglasnosti prodavca, do izdavanja odobrenja za upotrebu objekta koji će se graditi i njegovog upisa u zemljišnu knjigu i katastar, uz obavezu prodavca da tada izda saglasnost za brisanje zabilježbe.

III CIJENA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Početna prodajna cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište opisano u tački I ovog oglasa iznosi 100,00 KM/1m2 zemljišta.

Naknada za pogodnost građevinskog zemljišta - renta za I zonu gradskog građevinskog zemljišta iznosi 48,00 KM/1m2 korisne površine objekta.

Naknada za uređenje građevinskog zemljišta iznosi 30,771 KM/1m2 korisne površine objekta.

Način i uslovi plaćanja definisat će se posebnim rješenjem u istom postupku a u skladu sa važećom Općinskom Odlukom o građevinskom zemljištu Općine Ilijaš.

Naknada na ime izgradnje skloništa definisat će se u postupku prije izdavanja odobrenja za građenje s tim da investitor plaća naknadu za izgradnju javnih skloništa 1% od građevinske vrijednosti objekta.

IV USLOVI PRODAJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja imaju fizička lica vlasnici postojećih poslovnih prostora koji se dograđuju.

Osnovni kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđaća je visina ponuđene cijene u postupku javnog nadmetanja.

Postupak javnog nadmetanja provest će se i u slučaju da pristigne najmanje jedna blagovremena i potpuna prijava, pod uvjetom da ponuđena cijena ne može biti manja od početne cijene objavljene u oglasu o licitaciji, s tim da ukoliko ponuđać ne prihvati kupoprodajnu cijenu, gubi pravo vraćanja uplaćene kapare.

Zainteresovana lica mogu izvršiti razgledanje građevinske parcele koja je predmet licitacije i uvid u dokumentaciju o predmetnoj nekretnini koja se prodaje svaki radni dan u vremenu od 8,00 - 16,00 sati i to u periodu od objavljivanja javnog oglasa do kraja roka za dostavljanje prijava.

V NAČIN POLAGANJA KAPARE

Kapara za učešće u postupku javnog nadmetanja se utvrđuje u iznosu od 10% od početne prodajne cijene građevinske parcele iz tačke II ovog oglasa u iznosu od 1.000,00 KM koja je predmet javnog nadmetanja i ista se uplaćuje na žiro račun Općine Ilijaš br. 1602000000710645 vrsta prihoda 722431, Općina 040.

Dokaz o uplati kapare će biti potrebno predati Komisiji za provođenje javnog nadmetanja prije početka licitacije.

Kapara se neće vratiti ukoliko učesnik ne pristupi javnom nadmetanju ili odustane od svoje ponude.

Učesnik u javnom nadmetanju koji ne ostvari pravo na kupovinu zemljišta, uplaćena kapara će se vratiti u roku od 8 (osam) dana od dana zaključenja postupka javnog nadmetanja.

VI USLOVI I NAČIN PLAĆANJA CIJENE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Sa učesnikom licitacije čija je ponuda utvrđena kao najpovoljnija zaključit će se odgovarajući kupoprodajni ugovor u formi notarski obrađene isprave, u kojem će se regulisati međusobna prava i obaveze u pogledu kupoprodajne cijene, prenosa vlasništva i posjeda i propisanih naknada iz tačke II ovog Javnog oglasa, te druga prava i obaveze ugovornih strana u skladu sa ovim Javnim oglasom i pozitivnim propisima.

Ako učesnik javnog nadmetanja odustane od zaključenja ugovora, gubi pravo na povrat kapare.

Učesnik u javnom nadmetanju čija je ponuda prihvaćena kao najpovoljnija dužan je utvrđenu (kupovnu) cijenu za predmetno zemljište (uz umanjenje plaćene kapare) uplatiti u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o prodaji.

Ukoliko kupac ne plati ugovorenu kupoprodajnu cijenu, smatrat će se da je jednostrano raskinuo kupoprodajni ugovor i gubi pravo na povrat kapare.

Kupac se može uknjižiti kao vlasnik i preuzeti u posjed kupljenu nekretninu tek nakon što prodavcu - Općini Ilijaš u propisanom roku uplati cjelokupnu prodajnu cijenu i naknade iz tačke II ovog oglasa (naknada za prirodnu pogodnost građevinskog zemljišta - renta i naknada za uređenje građevinskog zemljišta).

Nakon blagovremene uplate kupoprodajne cijene kupac može izvršiti upis u zemljišnu knjigu prebilježbe prava vlasništva na svoje ime.

Troškove notarske obrade kupoprodajnog ugovora, troškove upisa prenosa vlasništva i poreza na promet nepokretnosti snosi kupac.

VII PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA JAVNOM NADMETANJU

1. Sadržaj prijave:

Prijava za učešće na javnom nadmetanju podnosi se u pismenoj formi i mora sadržavati sljedeće:

- za fizička lica: ime i prezime, adresa stanovanja i broj telefona,

- za pravna lica: naziv, sjedište, ID i PDV broj, broj telefona, potpis

ovlaštenog lica i pečat,

- broj građevinske parcele za koju se odnosi prijava i za pravna i fizička lica,

2. Prilozi uz prijavu:

Uz prijavu na javni oglas potrebno je priložiti sljedeće:

- dokaz o uplaćenoj kapari od 10% (primjerak uplatnice),

- ovjerenu fotokopiju rješenja / izvod iz sudskog registra za pravna lica,

- ovjerenu fotokopiju rješenja o obavljanju samostalne djelatnosti / obrta, ako je učesnik fizičko lice koje obavlja samostalnu djelatnost / obrt.

VIII DAN I MJESTO ODRŽAVANJA I IDENTIFIKACIJA UČESNIKA POSTUPKA JAVNOG NADMETANJA

Postupak održavanja javnog nadmetanja će se održati u velikoj sali Općine Ilijaš dana 31.10.2014. godine sa početkom u 10,00 sati.

Javnom nadmetanju dužan je da prisustvuje podnosilac prijave ili lice koje posjeduje punomoć za zastupanje podnosioca prijave za postupak javnog nadmetanja (punomoć mora biti sačinjena u formi notarski obrađene isprave). Naznačena punomoć mora biti predata Komisiji najkasnije do početka postupka javnog nadmetanja. Fizička lica koja učestvuju lično ili kao zastupnici / punomoćnici podnosioca prijave dužni su Komisiji koja provodi javno nadmetanje najkasnije do početka javnog nadmetanja prezentovati važeći identifikacioni dokumenat (lična karta ili pasoš).

IX ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVE

Rok za dostavljanje prijave za javno nadmetanje je do 27.10.2014. godine do 16,00 časova.

Prijava sa naprijed navedenim dokazima podnosi se lično na protokol šalter sali zgrade Općine Ilijaš ili putem preporučene poštanske pošiljke u zatvorenoj koverti na adresu: Općina Ilijaš ul. 126. Ilijaške brigade br. 6. 71380 Ilijaš sa naznakom:

Općina Ilijaš

Komisija za provođenje postupka prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta putem javnog nadmetanja - licitacije "ne otvarati"

Na poleđini koverte obavezno naznačiti ime i prezime, odnosno naziv firme, kontakt - telefon.

Prijava se smatra nepotpunom ako ne sadrži sve što je propisano, ako nisu priložene sve isprave iz tačke VII ovog oglasa, odnosno ako ne sadrže sve podatke predviđene oglasom.

Podnosioci neblagovremene ili nepotpune prijave neće moći da učestvuju u postupku javnog nadmetanja.

U slučaju podnošenja neblagovremene ili nepotpune prijave, a ukoliko se uvidom u istu utvrdi da je uplaćena kapara za učešće u postupku javnog nadmetanja, isti će se podnosiocu vratiti u roku od 8 (osam) dana od dana zaključenja postupka javnog nadmetanja.

Općina Ilijaš ne snosi nikakve troškove ponuđaća u postupku po ovom javnom oglasu, te zadržava pravo da ovaj oglas poništi i ne snosi nikakvu odgovornost prema učesnicima postupka javnog nadmetanja.

X OSTALO

Sve dodatne informacije u vezi sa urbanističko-tehničkim uslovima dogradnje postojećih poslovnih objekata mogu se dobiti u Službi za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Općine Ilijaš svakim radnim danom od 8,00 do 16,00 sati ili na broj telefona 033-580-661 od dana objavljivanja javnog oglasa do dana roka za dostavljanje ponude.

Javni oglas će se objaviti u Dnevnim novinama i putem Web stranice Općine Ilijaš www.ilijas.ba, kao i na oglasnoj ploči.

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Akif Fazlić, dipl.ecc 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: