Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Poziv za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na području Republike Srpske

Izvor: eKapija.ba, 10.12.2014.

REPUBLIKA SRPSKA
VLADA
MINISTARSTVO ZA PROSTORNO UREĐENjE, GRAĐEVINARSTVO I EKOLOGIJU


Trg Republike Srpske 1, Banja Luka,

tel: 051/339 592, fax: 051/ 339 653,

e-mail:kabinetministra@mgr.vladars.net

 

LEGALIZACIJA BESPRAVNO IZGRAĐENIH OBJEKATA
 


I - ŠTA PREDSTAVLjA LEGALIZACIJA

- Legalizacija, u smislu Zakona o uređenju prostora i građenju ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj 40/13), (u daljem tekstu: Zakon) predstavlja naknadno izdavanje lokacijskih uslova, građevinske dozvole i upotrebne dozvole za objekte, odnosno dijelove objekata izgrađene, započete ili rekonstruisane bez građevinske dozvole, kao i objekte izrađene na osnovu građevinske dozvole na kojima je prilikom građenja odstupljeno od građevinske dozvole i glavnog projekta, a koji su izgrađeni ili čija izgradnja je započela do dana stupanja na snagu Zakona.

II - ROK ZA PODNOŠENjE ZAHTJEVA ZA LEGALIZACIJU

- Vlasnici odnosno investitori bespravno izgrađenih objekata dužni su da zahtjev za legalizaciju podnosu u roku od dvije godine računajući od dana stupanja na snagu Zakona, odnosno najkasnije do 24. 05.2015. godine.

- Objekti izgrađeni prije prvog aerofotogrametrijskog snimanja izvršenog za područje jedinice lokalne samouprave do kraja 1980. godine smatraju se legalno izgrađenim.

- Vlasnici odnosno investitori koji su ranije podnijeli zahtjev za legalizaciju u skladu sa tada važećim propisima, smatra se da su podnijeli zahjev u smislu Zakona, a postupak će se okončati prema odredbama propisa koji je povoljniji za investitora.

III - POSTUPAK LEGALIZACIJE

- Postupak legalizacije bespravnog objekta pokreće se po zahtjevu investitora ili vlasnika objekta.

- Organ jedinice lokalne samouprave nadležan za poslove legalizacije vrši uvid na licu mjesta u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva i obavještava podnosioca zahtjeva o mogućnostima legalizacije i koje dokaze treba dostaviti kao upotpunu zahtjeva.

- Postupak legalizacije završenih objekata sprovodi se bez naknadnog izdavanja lokacijskih uslova osim ako je to potrebno za legalizaciju objekta izgrađenog na državnom zemljištu.

- Planski osnov za legalizaciju je regulacioni plan ili neki drugi sprovedbeni dokument prostornog uređenja, a kad takvog dokumenta nema planski osnov se određuje u skladu sa Zakonom.

- Izuzetno, za završene objekte koji nisu u skladu sa dokumentima prostornog uređenja, ako je u odnosu na planiranu spratnost odstupljeno za najviše dvije etaže od kojih je zadnja potkrovlje ili ako je došlo do odstupanja 10% od planiranih horizontalnih gabarita, legalizacija se može provesti pod uslovima određenim Zakonom.

- Rješenje o naknadnom izdavanju građevinske dozvole nezavršenih objekata donosi se na osnovu dokaza iz člana 128. Zakona.

- Za završene individualne stambene i individualne stambeno poslovne objekte, čija je BGP manja od 400 m2, osim za složene objekte u smislu Zakona, naknadna građevinska i upotrebna dozvola izdaju se istim rješenjem.

- Za završene individualne stambene i individualne stambeno poslovne objekte čija je BGP manja od 400 m2, osim za složene objekte u smislu Zakona, koji nisu u potpunosti završeni ali je završena konstrukcija, krov i fasadni zidovi, postupak izdavanja građevinske dozvole se vrši sa smanjenim obimom tehničke dokumentacije isto kao i za potuno završene ovakve objekte, a upotrebna dozvola se izdaje prema odredbama Zakona.

IV - PRIVREMENO ZADRŽAVANjE OBJEKATA

- Bespravno izgrađeni objekat u upotrebi ili njegov dio koji nije moguće trajno legalizovati u skladu sa Zakonom privremeno se zadržava do privođenje zemljišta na kojem su izgrađeni konačnoj namjeni u skladu sa regulacionim planom, o čemu nadležni organ za legalizaciju donosi rješenje.

- Za privremeno zadržavanje objekta prilaže se dokumentacija propisana Zakonom zavisno od vrste i veločine objekta, a na osnovu koje se objekat može priključiti na komunalnu i javnu infrastrukturu.

- Za privremeno zadržavanje objekta investitor plaća iznos od 20% naknade za legalizaciju izračunate u skladu sa Zakonom.

- Ukoliko se prije isteka roka privremenosti donese novi sprovedbeni dokument prostornog uređenja prema kojem je objekat moguće trajno zadržati, naknada plaćena za privremeno zadržavanje uračunava se u iznos naknade za trajnu legalizaciju.

V - POSTUPANjE URBANISTIČKO-GRAĐEVINSKE INSPEKCIJE

- Ako je zahtjev za legalizaciju podnesen, nadležni urbanističko-građevinski inspektor će zaključkom prekinuti postupak izvršenja rješenja o uklanjanju bespravno izgrađenog ili započetog objekta ili dijela objekta do pravosnažnog okončanja postupka legalizacije.

- Kad se postupak legalizacije završi pravosnažnim odbijanjem ili odbacivanjem zahtjeva, inspektor će nastaviti postupak izvršenja rješenja o uklanjanju bespravnog objekta.

- Nadležni inspektor je dužan pokrenuti postupak za uklanjanje bespravno izgrađenog objekta za koji investitor nije podnio zahtjev za legalizaciju.

VI - OBJEKTI KOJI SE NE MOGU LEGALIZOVATI

- Ne može se izdati naknadna građevinska dozvola ako je objekat izgrađen, rekonstruisan ili dograđen:

a) Na zemljištu nepovoljnom za građenje kao što je klizište, močvarno zemljište, zemljište izloženo poplavama ili drugim elementarnim nepogodama,

b) Od materijala koji ne osigurava trajnost i sigurnost objekta,

v) Izgrađen na površinama javne namjene ili zemljištu planiranom za uređenje i izgradnju objekata ili površina javne namjene za koje se u skladu sa posebnim propisima utvrđuje javni interes,

g) Izgrađen u 1. zoni zaštite prirodnog dobra, odnosno u zoni zaštite kulturnog dobra od posebnog značaja ili dobra uvrštenog u listu svjetske kulturne baštine.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: