Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 16.03.2015. 15:39

Poziv za dostavljanje prijedloga za Program podrške manjeg obima privatnom sektoru

Izvor: eKapija.ba, 16.03.2015.

PROGRAM PODRŠKE MANJEG OBIMA PRIVATNOM SEKTORU

Podrška identificiranim kompanijama u partnerskim općinama USAID Sida GOLD projekta

Pregled mogućnosti finansiranja

Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) koji zajednički finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (Sida) poziva zainteresirane kompanije da se jave na poziv za dostavljanje prijedloga za ‘Program podrške manjeg obima privatnom sektoru’. Cilj ovog programa je pomoći realizaciji aktivnosti koje vode ka povećanju investicija, otvaranju novih radnih mjesta i povećanju prodaje i izvoza. Opći okvir za podršku je sadržan u programu grantova USAID Sida GOLD projekta. Korištenje grant sredstava je prioritet (više informacija dostupno na http://goldproject.ba/ba/?page_id=343).

USAID Sida GOLD projekat će u saradnji sa partnerskim općinama podržati identificirane kompanije koje su u procesu realizacije investicije, otvaranja novih radnih mjesta i povećanja prodaje i izvoza, osim u slučaju kompanija koje se bave direktnom ili indirektnom proizvodnjom opreme za nadzor, vojne opreme ili oružja, bilo novog ili korištenog, policijske opreme ili opreme za agencije za provedbu zakona, opreme za abortus i povezane usluge, opreme za promjenu vremenskih uslova, luksuznih dobara i opreme za kockanje.

 

Svrha i cilj Programa podrške manjeg obima privatnom sektoru

USAID Sida GOLD projekat će pružiti podršku kompanijama iz privatnog sektora u partnerskim općinama koje imaju neposredne prilike za povećanje investicija, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje prodaje i izvoza u skladu sa strategijom lokalnog ekonomskog razvoja (LED) partnerskih općina i u skladu sa Priručnikom o politici podrške privatnom sektoru USAID Sida GOLD projekta. Partnerske općine i relevantno osoblje USAID Sida GOLD projekta moraju identificirati kompanije kao pogodne kandidate.

Cilj je pružiti podršku partnerskim općinama da ispune uslove certificiranja za povoljno poslovno okruženje (BFC) kako bi se pružila podrška privatnom sektoru i kompanijama koje realizuju investicije, otvaraju nova radna mjesta i/ili povećavaju prodaju i izvoz.

Cilj će biti pružiti finansijsku pomoć do BAM 10.000 kompanijama, gdje je prilika za investicije i otvaranje novih radnih mjesta zajednički identificirana od strane partnerske općine i osoblja USAID Sida GOLD projekta i gdje bi nedostatak pravovremene podrške kompaniji mogao spriječiti realizaciju aktivnosti.

 

Okvir Programa podrške manjeg obima privatnom sektoru

Opći okvir Programa podrške manjeg obima privatnom sektoru je pružanje direktne podrške kompanijama samo i strogo pod slijedećim okolnostima:

• Nivo pomoći koja je potrebna ne može se pružiti putem granta ili partnerske organizacije;

• Kandidat/prilika je identificirana kao strateška investicija općine i cjelokupna intervencija je dio programa pomoći privatnom sektoru općine, lokalnog plana zapošljavanja, itd. U najboljem slučaju, općinski, kantonalni ili entitetski organi također finansiraju najmanje dio aktivnosti;

• Intervencija po mogućnosti treba biti samo jedan aspekat šireg programa tehničke pomoći koji će dovesti do općeg investiranja privatnog partnera – tj. općina pomaže kompaniji da pronađe prostor ili zemljište, daje neophodne dozvole, itd. kako bi omogućila kompaniji da investira. Pomažemo općini i također pružamo finansijsku pomoć za certificiranje izvoza ili razvoj radne snage, itd.; i

• Problemi poremećaja na tržištu se rješavaju prvenstveno na sljedeći način:

→ Kompanija doprinosi na neki način zajednici, poput obuke dodatnih osoba koje mogu biti uposlene drugdje, ili sama pomoć uključuje druge korisnike osim same kompanije;

→ Kompanija će plasirati inovativan proizvod koji ne proizvodi nijedan drugi konkurent i koji može poboljšati reputaciju i međunarodni imidž BiH;

→ Rješavaju se druga pitanja evropskih integracija, kao što je bolja sigurnost na radu i zdravstveni standardi, itd.; i/ili

→ Drugi faktori, kao intervencija koja je prvenstveno usmjerena na osjetljive grupacije, poput žena i mladih.

Podrška će se koristiti isključivo u slijedeće svrhe:

• Razvoj radne snage

• Pomoć kompanijama za povećanje izvoza (certificiranje/standardi)

• Pristup finansijama

• Pristup tržištima

• Poslovne/upravljačke savjetodavne usluge

 

Kriteriji za odabir dodjele

1. Nakon dostavljanja prijave na ispod navedeni način, vrši se procjena i određivanje kompanije kao kandidata/prilike za projekat i relevantnu općinu. USAID Sida GOLD će ispitati da li je cjelokupna intervencija dio programa podrške privatnog sektora općine, lokalnog plana zapošljavanja, itd. To će se potvrditi pismom koje će potpisati načelnik ili jedinica lokalnog ekonomskog razvoja općine i u kojem se kompanija određuje kao kandidat te se izražava opća podrška općine za projektnu intervenciju kao dio njene opće strategije lokalnog ekonomskog razvoja.

2. Aktivnost će imati pozitivan utjecaj na najmanje dva od četiri primarna cilja USAID Sida GOLD projekta (investicije, nova radna mjesta, prodaja i izvoz).

3. Nijedan drugi mehanizam nije pogodan za ispunjenje neposrednih potreba za omogućavanje upošljavanja, stvaranje novih radnih mjesta, povećanje prodaje i izvoza.

4. Sufinansiranje troškova aktivnosti ili cjelokupnog programa u minimalnom iznosu od 50%. Prednost će se dati podnositeljima prijava sa većim udjelom sufinansiranja troškova.

Napomena: Ovaj mehanizam se može koristiti više puta za jednu kompaniju ukoliko drugi mehanizmi nisu dostupni i u skladu sa Politikom podrške privatnom sektoru USAID Sida GOLD projekta.

 

Podobnost za Program podrške manjeg obima privatnom sektoru

Privatne kompanije iz partnerskih općina USAID Sida GOLD projekta se mogu prijaviti za Program podrške manjeg obima privatnom sektoru USAID Sida GOLD projekta. Pojedinci, političke organizacije, državne institucije ili agencije i religijske grupe se ne mogu prijaviti za Program podrške manjeg obima privatnom sektoru USAID Sida GOLD projekta.

 

Proces podnošenja prijave

Kompanije trebaju dostaviti inicijalnu prijavu i formular o neutralnosti (dostupni na web stranici USAID Sida GOLD projekta www.goldproject.ba) i poslati ih na slijedeću e-mail adresu: SSAP@goldproject.ba.

USAID Sida GOLD projekat će izvršiti bodovanje dostavljenih konceptnih dokumenata zajedno sa relevantnim općinskim jedinicama za lokalni ekonomski razvoj. Svi oni koji dostave inicijalnu prijavu će biti blagovremeno obaviješteni o njihovim rezultatima.

1) U slučaju onih podnositelja prijava koji prođu fazu inicijalnog prijavljivanja, bit će ugovoreni detalji pomoći sa relevantnim općinskim stručnjakom za lokalni ekonomski razvoj i osobljem USAID Sida GOLD projekta, što će zatim odobriti direktor u vidu zahtjeva za odobrenje aktivnosti.

2) USAID Sida GOLD i kompanija će zajednički potpisati neobavezujuće pismo koje će sadržavati pregled predložene aktivnosti, odgovornosti, sufinansiranje troškova i utjecaj;

3) Zavisno od vrste pomoći, kompanija će biti formalno obaviještena o neophodnim dokazima i dokumentaciji koju treba dostaviti prije bilo kakvih plaćanja konsultantima i/ili pružateljima usluga.

 

Kontakt informacije

Pitanja u vezi sa Programom podrške manjeg obima privatnom sektoru treba slati na: SSAP@goldproject.ba, ili pozvati ured u Sarajevu na broj: +387-33-944-999.

 

Dostupnost sredstava i druge napomene

Objavljivanje ovog poziva za prijavu ne predstavlja obavezu USAID Sida GOLD projekta ili vlada SAD-a ili Švedske, niti obavezuje USAID Sida GOLD projekat ili vlade SAD-a ili Švedske na plaćanje troškova nastalih tokom pripreme i dostavljanja prijavnog formulara.

Program podrške manjeg obima privatnom sektoru će ostati otvoren 12 mjeseci počevši od 01.01.2015. godine.

Sve aktivnosti USAID Sida GOLD projekta moraju promovisati prakse koje su u skladu sa zaštitom okoliša.

USAID Sida GOLD zadržava pravo da finansira bilo koju ili nijednu od dostavljenih prijava, da produžava ili skraćuje rok za prijave i da pruža podršku malog obima na osnovu revidiranog vremenskog plana.

 

BHS_SSAP Aplication Form.docx
FORM DPM10207-1S.doc

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: