Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Odluka o donošenju i provođenju Regulacionog plana Sjeverni logor

Izvor: eKapija.ba, 02.11.2012.

 

 

Na osnovu člana 21. Zakona o prostornom uređenju Hercegovačko-neretvanskog kantona („Službene novine Hercegovačko-neretvanskog kantona“ broj 4/04), člana 28. Statuta Grada Mostara („Gradski službeni glasnik Grada Mostara“ broj 4/04), Odluke o Izmjeni Statuta Grada Mostara („Službeni glasnik Grada Mostara“ broj 8/09), na prijedlog Gradonačelnika, Gradsko vijeće Grada Mostara, na 50. sjednici održanoj dana 31.10.2012.godine, donijelo je

 

O D L U K U o donošenju i provođenju Regulacionog plana „Sjeverni logor“

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovom Odlukom donosi se Regulacioni plan „Sjeverni logor“ (u daljem tekstu: Regulacioni plan), te se reguliše planiranje, izgradnja i uređenje prostora na području obuhvata regulacionog plana i to: status postojećih objekata, buduća namjena prostora i objekata, visina i regulacija izgradnje, saobraćaj, komunalna infrastruktura, uređenje partera i javnog zelenila, zaštita stanovništva i čovjekove sredine, te utvrđuju se uslovi, način i postupak njegovog provođenja.

 

ODNOS PREMA PLANU VIŠEG REDA

Prema Odluci o donošenju i provođenju „Prostornog plana Opštine Mostar“ („Službeni glasnik Opštine Mostar“ broj 11/90), Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju i provođenju „Prostornog plana opštine Mostar“ (Grad Mostar) („Službeni glasnik Grada Mostara“ broj 7/09 i 16/10) i Odluke o donošenju i provođenju izmijena i dopuna „Prostornog plana opštine Mostar“ broj 01-02-222/12 od 31.10.2012. godine, prostor u obuhvatu plana nalazi se u režimu građenja prvog stepena RI gdje je obaveza izrade Urbanističkog projekta ili Regulacionog plana. Idejno rješenje Regulacionog plana područja „Sjeverni logor“ koje je Opštinsko vijeće Opštine Stari grad Odlukom broj 01-02-724/04 od 27.02.2004.godine usvojilo, utvrđene su namjene površina istog.

Zaključkom Gradskog vijeća Grada Mostara broj 01-02-706/05 od 21.07.2005.godine („Službeni glasnik Grada Mostara“ broj 06/05) prihvaćeno je Idejno rješenje regulacionog plana područja „Sjeverni logor“ kao važeći prostornoplanski dokument, a koji sada predstavlja plan višeg reda za ovo područje. Grafički prilog broj 1.

 

II GRANICE PROSTORNE CJELINE

Član 2.

Područje obuhvata Regulacionog plana zauzima površinu cca 100,00 ha i ograničeno je:

- Sa zapadne strane rijekom Neretvom;

- Sa istočne strane dijelom ulice Maršala Tita, te (od podvožnjaka za naselje Zalik) se nastavlja željezničkom prugom Sarajevo-Ploče;

- Sa južne strane granica predstavlja ulaz u kampus (objekti Univerzitata „Džemal Bijedić“);

- Sa sjeverno-istočne strane granica je formirana nadvožnjakom željezničke pruge.

Granice obuhvata su utvrđene Odlukom o pristupanju izradi Regulacionog plana „Sjeverni logor“.

Grafički prilog broj 2.

 

III USLOVI ZA IZGRADNJU

NAMJENA POVRŠINA

Član 3.

Na prostoru obuhvata prostorne cjeline Regulacionog plana utvrđuje se postojeće stanje i određuje odnos prema postojećim objektima prikazane u grafičkom prikazu koji je sastavni dio ove Odluke.

U provođenju Regulacionog plana potrebno je pridržavati se dodjele lokacije, a objekte sa započetom gradnjom potrebno je dovršiti prema utvrđenim urbanističko-tehničkim uslovima, odnosno prema pravomoćnom rješenju o urbanističkoj saglasnosti i odobrenju za građenje. Grafički prilog broj 3., 3a., 3b., i 3c.

 

Član 4.

Ovom odlukom utvrđuju se objekti predviđeni za demoliciju prikazani u grafičkom prilogu koji je sastavni dio ove Odluke.

Postojeće stambene, stambeno-poslovne i poslovne objekte koji se ne mogu legalizovati (iz razloga što se nalaze u zaštitnim pojasevima ili na budućim trasama infrastrukturnih sistema) iste je potrebno ukloniti i omogućiti realizaciju plana, u protivnom došlo bi u pitanje provođenje istog.

Postojeće objekte u ruševnom stanju odmah ukloniti i ne dozvoliti njihovo dalje urušavanje i korištenje.

Grafički prilog broj 4., 4a., i 4b.

 

Član 5.

Na prostoru obuhvata prostorne cjeline Regulacionog plana utvrđuje se plan namjene površina i izgradnja novih objekata utvrđenih ovim planom, a koji su prikazani u grafičkom prilogu koje čine sastavni dio ove Odluke (po blokovima od „A“ do „P“).

BLOK A:

U ovom bloku planirana je izgradnja tri (3) javna objekta (sportska), jedan (1) poslovni objekat, te kombinacija podzemne i nadzemne javne garaže. Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P= 80.260,15 m2.

BLOK B:

U ovom bloku planirana je izgradnja dva (2) javna objekta (sportska) i to zatvoreni bazen i sportska dvorana sa podzemnom garažom i jedan (1) poslovni objekat (hotel). Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P= 39.089,90 m2.

BLOK C:

U ovom bloku planirana je izgradnja tri (3) niza kolektivnih stambenih objekata sa po četiri (4) lamele, dva (2) niza kolektivnih stambenoposlovnih objekata sa po četiri (4) i dvije (2) lamele, dva javna objekta i to jedan vjerski i jedan sportski objekat, te dvije podzemne garaže.

Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P= 58.957,00 m2.

BLOK D:

U ovom bloku planirana je izgradnja dva (2) niza kolektivnih stambenih objekata sa po tri (3) lamele, dva (2) niza kolektivnih stambenoposlovnih objekata sa po tri (3) lamele i dvije podzemne garaže.

Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P= 40.994,00 m2

BLOK E:

U ovom bloku planirana je izgradnja četiri (4) niza kolektivnih stambenih objekata sa po 3, 4, 5 i 6 lamela, dva (2) niza kolektivnih stambenoposlovnih objekata sa po tri (3) i pet (5) lamela, dva (2) javna (sportska) objekta i dvije podzemne garaže.

Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi: P= 87.307,00 m2.

BLOK F:

U ovom bloku planirana je izgradnja pet (5) nizova kolektivnih stambeno-poslovnih objekata i to četiri (4) niza sa po tri (3) lamele i jedan (1) niz sa po pet (5) lamela, te jedna podzemna garaža.

Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P= 47.259,00 m2.

BLOK G:

U ovom bloku planirana je izgradnja pet (5) nizova kolektivnih stambeno-poslovnih objekata i to dva (2) niza sa po četiri (4) lamele, jedan (1) niz sa tri (3) lamele, jedan (1) niz sa pet (5) lamela i jedan (1) niz sa šest (6), te jedna podzemna garaža.

Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P= 54.437,00 m2.

BLOK H:

U ovom bloku planirana je izgradnja jednog (1) niza kolektivnih stambeno-poslovnih objekata sa sedam (7) lamela, dva (2) javna (obrazovna) objekta i jedan (1) javni (sportski) objekat.

Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P= 16.933,00 m2.

BLOK I:

U ovom bloku planirana je izgradnja dva (2) niza kolektivnih stambeno-poslovnih objekata i to jedan (1) niz sa šest (6) lamela a drugi niz sa sedam (7) lamela te jedan (1) javni (vjerski) objekat.

Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P= 33.259,00 m2.

BLOK J:

U ovom bloku planirana je izgradnja pet (5) nizova kolektivnih stambeno-poslovnih objekata od toga četiri (4) niza sa po tri (3) lamele i jedan (1) niz sa šest (6) lamela, jedan (1) javni (obrazovni) objekat i jedan (1) javni (zdravstveni), te jedna podzemna garaža.

Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P= 62.020,00 m2.

BLOK K:

U ovom bloku planirana je izgradnja šest (6) poslovnih objekata (u gabaritima tri poslovna objekta planirane su podzemne garaže), te osam (8) individualnih stambeno-poslovnih objekata.

Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P= 116.839,22 m2.

BLOK L:

U ovom bloku planirana je izgradnja sedam (7) kolektivnih stambeno-poslovnih objekata od čega su četiri (4) niza sa po tri (3) lamele a tri (3) objekta su slobodnostojeći (jedna lamela), te tri podzemne garaže.

Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P= 34.098,00 m2.

BLOK M:

U ovom bloku planirana je izgradnja jednog (1) javnog (obrazovnog) objekta, jednog (1) javnog (sportskog) objekta, te jednog (1) poslovnog objekta.

Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P= 4.863,00 m2.

BLOK N:

U ovom bloku planirana je izgradnja šest (6) javnih objekata od čega pet (5) obrazovnih i jedan (1) sportski, jedan (1) poslovni objekat i dva (2) javna (komunalno-servisna) objekta.

U skladu sa potrebama kampusa objekti se mogu povezivati u jednu cjelinu, preoblikovati i funkcionalno prilagođavati potrebama, a u skladu sa regulacionim linijama.

Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P=19.238,00 m2.

BLOK O:

U ovom bloku planirana je izgradnja dvanaest (12) javnih objekata od čega deset (10) obrazovnih objekata jedan (1) vjerski objekat i jedan (1) sportski objekat, te jedan (1) poslovni objekat (štamparija). U skladu sa potrebama kampusa objekti se mogu povezivati u jednu cjelinu, preoblikovati i funkcionalno prilagođavati potrebama, a u skladu sa regulacionim linijama.

Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P=40.307,00 m2.

BLOK P:

U ovom bloku planirana je izgradnja tri (3) poslovna objekta od čega je jedan (1) objekat predviđen sa osam (8) lamela (kružna forma), zatim deset (10) javnih objekata od čega tri (3) vjerska objekta, četiri (4) obrazovna objekta, (jedan od navedenih javni - bazen), dva (2) sportska objekta i jedan (1) objekat socijalne zaštite (crveni križ), te dvije (2) podzemne garaže.

Ukupna brutto razvijena površina planiranih objekata u ovom bloku iznosi P= 111.059,22 m2.

Grafički prilog broj 5., 5a., 5b., 5c, i 5d.

Osnovna koncepcija plana sa granicom obuhvata i pregledom blokova, kao i pojedinačnih blokova prikazana od bloka „A“ do bloka „P“.

Grafički prilog broj 6.

 

VISINA IZGRADNJE (SPRATNOST OBJEKATA)

Visina javnih objekata kreće se od Po+P+1 do Po+P+3.

Visina poslovnih objekata kreće se od P do max. P+4.

Visina kolektivnih stambenih i stambenoposlovnih objekata kreće se od Po+P+3 do max. Po+P+8.

Visina individualnih stambeno-poslovnih objekata iznosi P+1.

 

PLAN PARCELACIJE

Položaj građevinskih parcela uslovljen je Regulacionim linijama i predložen je u Regulacionom planu.

Grafički prilog broj 7., 7a., 7b., i 7c.

 

UDALJENOST IZMEĐU OBJEKATA

(Regulaciono-nivelaciona osnova)

Položaj objekata u prostoru uslovljen je datim regulacionim i građevinskim linijama, kao i orijentacionim gabaritima-markicama predloženim u Regulacionom planu. Orijentacioni gabariti treba da posluže arhitektima za oblikovanje objekata koje Investitori zahtjevaju, a ujedno da se kroz urnabističko-tehničke uslove iznađu najprihvatljivija estetska rješenja.

Grafički prilog broj 8.

 

GUSTINA NASELJENOSTI

Gustina naseljenosti u obuhvatu Regulacionog plana je G (bruto) 100 st/ha G (neto) – 220 st/ha.

 

KOEFICIJENT IZGRAĐENOSTI

Koeficijent izgrađenosti za područje u obuhvatu Regulacionog plana iznosi 0,89.

 

KOEFICIJENT ISKORIŠTENOSTI

Koeficijent iskorištenosti za područje u obuhvatu Regulacionog plana iznosi 0,28.

 

STEPEN MOTORIZACIJE

Stepen motorizacije u obuhvatu Regulacionog plana iznosi 2,5.

 

IV URBANISTIČKO TEHNIČKI USLOVI ZA IZGRADNJU GRAĐEVINA

Član 6.

Izgradnja građevina na području prostorne cjeline Regulacionog plana, vršit će se isključivo na osnovu ovog plana.

Prilikom utvrđivanja urbanističko-tehničkih uslova potrebno je:

- Poštovati i pridržavati se datih regulacionih i građevinskih linija;

- Gabariti objekata dati su orjentaciono, njihov oblik definisat će se arhitektonskim projektom kojim se mora ispoštovati data površina;

- Potrebno je pridržavati se spratnosti prikazane u grafičkim prilozima;

- U prizemljima kolektivnih objekata moguće predvidjeti poslovne prostore;

- Nivelaciona kota poda prizemlja je 0,20 m u odnosu na trotoare pripadajućih ulica;

- Poštovati orjentaciju planiranih objekata, a svi detalji će se utvrditi prilikom određivanja detaljnih urbanističkotehničkih uslova za svaki objekat pojedinačno;

- U sklopu planiranih objekata, a gdje je to tehnički izvodljivo, moguće raditi podrumske prostorije sa dvonamjenskim skloništima osnovne zaštite;

- Krovne konstrukcije predvidjeti kao kombinaciju kosih viševodnih i ravnih krovova;

- Na postojećim individualnim stambenim i stambeno-poslovnim objektima, a koji su u obuhvatu plana moguće je vršiti slijedeće intervencije: rekonstrukcije, dogradnje i nadziđivanja, vodeći računa da se ne ugroze uslovi stanovanja u susjednim objektima;

- Fasade objekata raditi sa savremenim materijalima i tehnologijama;

- Konstrukcije objekata prilagoditi zaštiti od zemljotresa (prema seizmičkoj mikrorejonizaciji), zaštiti od podzemnih voda, vjetrova, oborina i sl.;

- Partere objekata riješiti tako da imaju: interne saobraćajnice, parking prostore, zelene površine i dječije igralište, a prilaze svim objektima prilagoditi licima sa umanjenim tjelesnim sposobnostima (u skladu sa odredbama „Uredbe o prostornim standardima za sprečavanje stvaranja svih barijera za lica sa umanjenim tjelesnim sposobnostima“);

- Završnu obradu partera riješiti primjenom različitih materijala (betonskom galanterijom, travnjacima i niskim rastinjem);

- Instalacione priključke na objekte izvesti u sklopu planiranih mreža (elektroinstalacija, vodovoda i kanalizacije, te TT instalacija), a sve prema uslovima nadležnih preduzeća;

- Prije projektovanja objekata kolektivnog stanovanja, poslovnih i javnih objekata neophodno je izvršiti potrebna istraživanja a posebno: nosivost tla, visina podzemnih voda i druge elemente bitne za fundiranje i odabir odgovarajućeg konstruktivnog sistema objekata;

- Prije izgradnje objekata investitori su dužni izvršiti detaljna geološka ispitivanja mikrolo-kaliteta, radi projektovanja i izvođenja sistema građenja koji obezbjeđuje objekte od seizmičkog uticaja rudarskih radova na tom području;

- Takođe, za gore navedene objekte potrebno je predvidjeti uređaje za efikasnu odbranu od požara (hidrante, kako unutrašnje tako i vanjske kojim će se ujedno zalijevati zelene površine);

- U toku provođenja Plana mogu se vršiti prilagođavanja saobraćajnih rješenja prema potreba-ma sigurnosti i funkcionalnosti saobraćaja u pogleduvrste i tipa raskršća kao i drugih potrebnih sadržaja u funkciji saobraćaja.

 

V UREĐENJE I OPREMANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 7.

Uređenje i opremanje građevinskog zemljišta u sklopu prostorne cjeline Regulacionog plana izvršit će se u obimu i na način utvrđen ovim Planom i Programom uređenja građevinskog zemljišta.

Izgradnja i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže data je u posebnom grafičkom prilogu „Vodovod i kanalizacija“ koji je sastavni dio ove Odluke, a koji će poslužiti za projektovanje primarne i sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže.

Grafički prilog broj 9., 9a., 9b., i 9c.

Plan instalacija za snabdijevanje električnom energijom i plan javne rasvjete je dat u grafičkom prilogu koji je sastavni dio ove Odluke

Grafički prilog broj 10., i 10a.

Plan instalacije TT infrastruktura dat je u posebnom grafičkom prilogu koji je sastavni dio ove Odluke.

Grafički prilog broj 11., i 11a.

Plan obuhvata zelenih površina prikazan je u posebnom grafičkom prilogu koji je sastavni dio ove Odluke.

Za uređenje parternih površina unutar dvorišta kolektivnih objekata uraditi projekte uređenja partera sa zelenim površinama, te predvidjeti odgovarajući urbani mobilijar, i to: prostor za odlaganje smeća (kontejnere), oglasne table, korpe za otpatke, klupe za sjedenje, dječija igrališta i opremu za igru djece, te predvidjeti hidrantsku mrežu.

Grafički prilog broj 12.

Plan izgradnje putne infrastrukture prikazan je u grafičkom prilogu koji je sastavni dio ove Odluke.

Grafički prilog broj 13., 13a., i 13b.

Grafički prilozi sa karakteristikama vjetra (ruža vjetrova).

Grafički prilog broj 14.

Grafički prilog inžinjerskogeološka karta.

Grafički prilog broj 15.

Grafički prilog – karta seizmičke mikrorejonizacije.

Grafički prilog broj 16.

 

Član 8.

Realizacija sekundarnih priključaka na primarne instalacije prikazanih u članu 7. Ove Odluke rješavat će se na osnovu detaljnih uslova koje će propisati nadležni Odjel.

 

VI ZAŠTITA I UREĐENJE ČOVJEKOVE OKOLINE

Član 9.

Pri projektovanju objekata i uređenja javnih prostora posebno je potrebno uvažiti mikroklimatske uslove lokaliteta u cilju kvalitetnijeg stanovanja i životne sredine.

Radi zaštite izvorišta pitke vode, obavezno izgraditi sistem odvodnje oborinskih i fekalnih voda u skladu sa ovim Planom.

 

VII ZAŠTITA STANOVNIŠTVA OD ELEMENTARNIH NEPOGODA I RATNIH DEJSTAVA

Član 10.

U cilju obezbjeđenja i zaštite stanovništvaod elementarnih i ratnih dejstava predvidjeti izgradnju skloništa,a u skladu sa zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ broj 39/03 i 22/06), a u skladu sa Planom javnih skloništa na području grada Mostara.

 

VIII ZAŠTITA PRAVA LICA SA UMANJENIM TJELESNIM SPOSOBNOSTIMA

Član 11.

Prilikom izrade Regulacionog plana primijenjeni su parametri za zaštitu prava lica sa smanjenim tjelesnim sposobnostima koje je regulisano Uredbom o prostornim standardima, urbanističko-tehničkim uslovima i normativima za sprečavanje stvaranja svih barijera za lica sa umanjenim tjelesnim sposobnostima („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ broj 48/09).

 

IX REALIZACIJA PLANA PRIPREME ZA REALIZACIJU PLANA

Član 12.

Troškove uređenja građevinskog zemljišta za svaki objekat obračunat će se na osnovu Odluke o donošenju Programa uređenja građevinskog zemljišta u obuhvatu Regulacionog plana.

Paralelno sa izgradnjom pojedinih dijelova naselja, a prije izdavanja odobrenja za upotrebu pojedinih objekata, potrebno je izvršiti opremanje i uređenje građevinskog zemljišta.

Izgradnju objekata vršiti prema prioritetnim cjelinama, odnosno blokovima sa prioritetom realizacije Univerzitetom „Džemal Bijedić“.

 

X POSEBNE ODREDBE I SMJERNICE ZA PROVOĐENJE PLANA

Član 13.

Sve intervencije u sklopu prostorne cjeline Regulacionog plana, u periodu od pet godina od dana stupanja na snagu ovog Plana moraju biti u skladu sa istim.

 

Član 14.

U toku provođenja Regulacioni plan se može mijenjati i dopunjavati u cilju usklađivanja sa dostignutim stepenom i ciljevima razvoja, usljed nastalih potreba, na način kao u postupku za donošenje ovog Plana.

 

Član 15.

Od dana stupanja na snagu ove Odluke na prostornoj cjelini Regulacionog plana ne mogu se obavljati bilo kakve radnje koje su suprotne ovom Planu.

 

Član 16.

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Grada Mostara“.

 

Broj: 01-02-223/12

Mostar, 31.10.2012.godine

PREDSJEDNIK

Murat Ćorić, s.r.

Službeni glasnik Grada Mostara, Broj11, Datum 02.11.2012. god.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: