Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Javni poziv za izbor strateškog partnera za finansiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići, blok 1 - 300 MW - Pretkvalifikaciona faza

Izvor: Oslobođenje, 25.02.2014.

RUDNICI MRKOG UGLJA "BANOVIĆI" d.d. BANOVIĆI

Ulica Armije BiH 52,

75290 Banovići

Bosna i Hercegovina

 

Broj: 1859/14. 

Banovići, 19. 2. 2014. god.

 

Na osnovu Odluke Vlađe Federacije Bosne i Hercegovine o proglaženju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH". broj 8/10), Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o pripremi i izgradnji RiTE Banovići, blok 1 - 300 MW ("Službene novine Federacije BiH" broj 17/10), Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o pripremi i izgradnji RiTE Banovići, blok 1-300 MW ("Službene novine Federacije BiH" broj 26/10), Zaključka Vlade Federacije BiH, V. broj 1416/2013 od 28.11.2013. godine, Odluke Nadzornog odbora Rudnika mrkog uglja "Banovići" d.d. Banovići broj 1855/14 od 19.2.2014. godine, Rudnici mrkog uglja "Banovići" d.d. Banovići objavljuju slijedeći

 

JAVNI POZIV

ZA IZBOR STRATEŠKOG PARTNERA ZA FlNANSIRANJE I IZGRADNJU TERMOELEKTRANE BANOVIĆI, BLOK 1 - 300 MW - PRETKVALIFIKACIONA FAZA 

I

Rudnici mrkog uglja "Banovići" d.d. Banovići (u daljem tekstu: RMU Banovići) pristupaju provodenju Pretkvalifikacione faze izbora Strateškog partnera (u daljem tekstu: Partner) za finansiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići, blok 1 - 300 MW (u daljem tekstu: Projekat).

II

Partnerstvo RMU Banovići sa izabranim Partnerom uredit će se posebnim ugovorom, a bit će zasnovano na principima utvrđenim u odlukama iz preambule ovog javnog poziva (u daljem tekstu: Principi ). i to:

1. Prirodni resursi potrebni za funkcionisanje Projekta (voda, ugalj) ostaju u vlasništvu Federacije BiH.

2. RMU Banovići će u registru društava proširiri djelatnost i promijeniti firmu u RiTE "Banovići" d.d. Banovići, te izvršiti unutrašnju reorganizaciju u skladu sa Zakonom i Statutom RMU Banovići. Novoizgradeni objekat Termoelektrane Banovići, blok 1 - 300 MW bit će u 100% vlasništvu RiTE "Banovići" d.d. Banovići.

3. Izgrađeni objekat Termoelektrane Banovići, blok 1 - 300 MW bit će garancija za uložena sredstva, shodno Odluci Vlade FBiH

4. Vlada Fedencije Bosne i Hercegovuie će razmotriti mogućnost obezbjedivanja garancija za finansiranje Projekta.

Potrebne garancije će biti razmatrane nakon definisanja finansijske strukture Projekta.

5. Partnerstvo RMU Banovići sa Partnerom ostvarit će se na način da Partner osigura finansiranje i izgradnju objekta Termoelektrane Banovići, blok 1 - 300 MW. RMU Banovići će vraćati kredit pod uslovima koji će biti definisani ugovorom sa Partnerom.

6. U realizaciji Projekta izgradnje Termoelektrane Banovići, blok 1 - 300 MW Partner se obavezuje da ugradi najsavremeniju tehnologiju u skladu sa važećim propisima EU, a koja će zadovoljavati i sve medunarodne standarde po osnovu ekološke zaštite.

7. Partner se obavezuje da provede edukaciju i stručno usavršavanje kadrova za upravljanje i održavanje Termoelektrane Banovići, blok 1 - 300 MW.

III           

Izbor Partnera će se izvršiti na osnovu Međunarodnog otvorenog javnog tendera (u daljem tekstu: Tender), koji će se odvijati u četiri faze:

- I faza: Pretkvalifikacija u okviru koje se utvrduje lista kvalificiranih kandidata.

Rok za podnošenje prijava u skladu sa Pretkvalifikacionim dokumentom (u daljem tekstu: Prijave) je 45 dana od dana objavljivanja javnog poziva u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

- II faza: Prikupljanje preliminarnih tehničko-tehnoloških i finansijskih ponuda od kvalificiranih kandidata

Rok za dostavu preliminamih tehničko-tehnoloških i finansijskih ponuda od kvalificiranih kandidata će biti utvrđen Tenderskom dokumentacijom, 45 dana od dana prijema poziva za dostavu ponuda.

- III Faza: Prikupljanje finalnih tehničko-tehnoloških i finansijskih ponuda, evaluacija i prijedlog izbora Strateškog partnera

Rok za dostavu finalnih tehničko-tehnoloških i finansijskih ponuda od kvalificiranih kandidata će biti utvrđen Tenderskom dokumentacijom.

- IV faza: Pribavljanje saglasnosti na prijedlog odabira Strateškog partnera i izbor Strateškog partnera

IV          

Od zainteresiranih kandidata (u daljem tekstu: Podnosilaca prijave) tražit će se da ispune slijedeće kvalifikacione kriterije. kao uslov za učešće u II fazi izbora - Prikupljanje preliminarnih tehničko-tehnoloških i finansijskih ponuda od kvalificiranih kandidata:

1. Da je u zadnjih 5 (pet) godina profesionalno osposobljen da se bavi jednom ili više od dolje navedenih djelatnosti:

- proizvodnja električne energije,

- prijenos električne energije,

- distribucija električne energije.

- trgovina ili snabdijevanje električnom energijom,

- proizvodnja opreme za termoenergetske objekte na ugalj,

- izgradnja termoenergetskih objekata na ugalj,

- finansijsko/robno investiranje u siične termoenergetske objekte

ili

ako je Podnosilac prijave Konzorcij (u daljem tekstu: Konzorcij), lider Konzorcija (u daljem tekstu: Lider Konzorcija) mora dokazati da je u zadnjih 5 (pet) godina profesionalno osposobljen da se bavi jednom ili više od navedenih djelatnosti:

2. Da je ostvario prihod iz navedenih djelatnosti u posljednje 3 (tri) godine u iznosu od minimalno 1.000.000.000 (slovima: jedna milijarda) EURA godišnje,

ili

ako je Podnosilac prijave Konzorcij. Lider Konzoicija mora imati ostvaren prihod iz navedenih djelatnosti u posljednje 3 (tri) godine u iznosu od minimalno 500 miliona (slovima: pet stotina miliona) EURA godišnje;

3. Da je Podnosilac prijave ostvario pozitivan rezultat poslovanja u posljednje 3 (tri) godine;

4. Da ima u vlasništvu/suvlasništvu jedan ili više proizvodnih elektroenergetskih objekata, od kojih je minimalno jedan termoenergetski objekat, instalisane snage 300 MW ili više.

ili

da je proizveo i isporučio glavnu opremu ili izgradio ili upravlja/održava minimalno jedan termoenergetski objekat instalisane snage 300 MW ili više u posljednjih 7 (sedam) godina, ili da je finansirao izgradnju minimalno jednog termoenergetskog objekata slićne složenosti ili vrijednosti;

5. Da prihvata partnerstvo na principu vraćanja kreditnih sredstava u novcu;

6. Da prihvata investicionu i okolinsku dokumentaciju koja je do sada urađena za Projekat, a koja je u vlasništvu RMU Banovići (na nivou Idejnog projekta sa investicionim programom i studijom uticaja na okoliš), kao polaznu osnovu za daljnju realizaciju projekta;

7. Da prihvata principe Strateškog partnerstva iz tačke II javnog poziva;

8. U realizaciji Projekta Partner se obavezuje da će maksimalno koristiti resurse iz BiH (radna snaga i privredna društva).

Dokazi za ispunjavanje navedenih kvalifikacionih kriterija - uslova za ućešće su navedeni u Pretkvalifikacionom dokumentu koji je na raspolaganju od momenta objave ovog javnog poziva na adresu:

Rudnici mrkog uglja "Banovići" d.d. Banovići

Služba za praćenje investicija izgradnje termoelektrane i tvornice cementa

Armije BiH, 52

75290 Banovići Bosna i Hercegovina 

V

Pretkvalifikacioni dokument se može preuzeti na naznačenoj adresi, primiti na adresu naznačenu u zahtjevu ili preuzeti na web stranici RMU Banovići na adresi: www.rmub.ba. Ovaj javni poziv objavijen je u Službenom glasniku BiH, sredstvima javnog informisanja, i to u najmanje jednim dnevnim novinama u BiH, Tenders Electronic Daily (TED), Agenciji za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i na web stranici RMU "Banovići" d.d. Banovići.

VI

Rok za dostavu Prijave sačinjene u skladu sa Pretkvalifikacionim dokumentom je do 12 sati, po lokalnom vremenu, 10.4.2014. god., na slijedećoj adresi: Rudnici mrkog uglja "Banovići" d.d. Banovići, Armije BiH 52,75290 Banovići, Bosna i Hercegovina.

VII

Dostavljene prijave će biti javno otvorene od Stručne komisije imenovane od RMU Banovići, istog dana u 13 sati u prostorijama RMU Banovići (Armije BiH 52, sala 34 - Direkcija RMU "Banovići d.d. Banovići, 75290 Banovići), u skladu sa Pretkvalifikacionom dokumentacijom.

VIII

Dostavljene Prijave će biti evaluirane od Stručne komisije u skladu sa procedurama i kriterijima definisanim u Pretkvalifikacionoj dokumentaciji. Učesnici pretkvalifikacije koji zadovolje kvalifikacione kriterije (u daljem tekstu: Kandidat - Kvalificirani Podnosilac prijave) bit će pozvani u II fazu izbora Partnera i sa istim će biti potpisan Sporazum o čuvanju povjerljivih podataka, te će im biti dostavljena Tenderska dokumentacija.

IX

Ovaj poziv ni na koji način ne obavezuje RMU Banovići da kvalifikuje, odabere i prihvati bilo koju zainteresovanu stranu koja učestvuje u Pretkvalifikacionom postupku.

RMU Banovići zadržava isključivo pravo da po sopstvenom nahođenju i u bilo kom trenutku donese odluku o dopuni, odustajanju, zavrsetku ili obustavi ovog Pretkvalifikacionog postupka i/ili II, III i IV faze izbora Partnera.

XI

Sve dodame informacije po ovom javnom pozivu se mogu dobiti od:

RMU "Banovići" d.d. Banovići,

Armije BiH 52. 75290 Banovići,

Bosna i Hercegovina

Kontakt-osoba: Avdija Mumić,

Rukovodilac Službe za praćenje investicija izgradnje termoelektrane i tvornice cementa,

tel: +38735 870 318; fax: +387 35 876 996;.

e-mail:avdija.mumic@rmub.ba

Cjelokupna komunikacija i razmjena informacija između Podnosilaca prijave i RMU Banovići treba se voditi u pisanoj formi, na način da se ista dostavlja poštom, e-mail-om ili lično na gore naznačenu adresu. Sve izmjene i dopune ovog javnog poziva, kao i odgovori na postavljena pitanja i pojašnjenja Pretkvalifikacione dokumentacije bit će dostavljeni svim registrovanim podnosiocima prijave i objavljeni na web stranici RMU "Banovići" d.d. Banovići na adresi: www.rmub.ba

XU

Pretkvalifikaciona dokumentacija je dostupna podnosiocima prijave isključivo za upotrebu na pripremi i dostavi Prijave za pretkvalifikaciju za izbor Partnera.

XIII

RMU Banovići neće snositi odgovomost prema Podnosiocu prijave za naknadu, ili kompenzaciju bilo kakvih troškova, ili izdataka koje je Podnosilac prijave imao prilikom pripreme i dostave prijave, uključivo i njegovo sopstveno vrednovanje Projekta ili korištenja Pretkvalifikacione dokumentacije, ili na neki drugi način u vezi sa Projektom, kako je ovdje navedeno. 

 

DIREKTOR

dr. Munever Čergić, dipl.inž.rud

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: