Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za zapošljavanje nezaposlenih lica

Izvor: Glas Srpske, 08.06.2013.

Na osnovu člana 40. Zakona o budžetskom sistemu Republika Srpske ("Službeni glasnik RS", broj 121/12), člana 43. i 72. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni glasnik RS", broj 101/04, 42/05 i 118/05), člana 35. Statuta Opštine Foča ("Službeni glasnik Opštine Foča", broj 07/05) i tačke Odluke o dodjeli podsticajnih sredstava za zapošljavanje nezaposlenih lica ("Službeni glasnik Opštine Foča", broj 05/13), načelnik opštine Foča raspisuje

JAVNI POZIV za dodjelu podsticajnih sredstava za zapošljavanje nezaposlenih lica

1. Predmet

Predmet javnog poziva je dodjela podsticajnih finansijskih sredstava od strane Opštine Foča preduzetnicima i privrednim društvima, tj. poslodavcima koji imaju poslovno sjedište na području opštine Foča i koji djelatnost obavljaju na području opštine Foča.

 

2. Namjena

Podsticajna sredstva se dodjeljuju za zapošljavanje nezaposlenih lica evidentiranih kod Zavoda za zapošljavanje RS, Filijala Trebinje - Biro Foča poslodavcima koji se bave proizvodnom djelatnošću ili uslugama u oblasti proizvodnje, proizvodnog ili uslužnog zanatstva.

Lica koja poslodavac planira da zaposli moraju biti na evidenciji Biroa Foča najmanje 30 dana prije raspisivanja javnog poziva za dodjelu podsticaja za zapošljavanje nezaposle- nih lica u opštini Foča.

3. Iznos sredstava

Iz sredstva budžeta Opštine Foča za podršku proizvodnom zapošljavanju iznos od 200.000 KM isplatiće se poslodavcima i to:

- sredstva u iznosu 150.000 KM isplatiće se privrednim društvima koja obezbijede nova radna mjesta i zaposle 30 nezaposlenih lica,

- sredstva u iznosu 50.000 KM isplatiće se preduzetnicima koji obezbijede nova radna mjesta i zaposle 10 nezaposlenih lica.

Sredstva podsticaja dodjeljivaće se u dvije tranše na sljedeći način:

- 60 % sredstava odmah po potpisivanju ugovora o korištenju podstiiaja,

- 40 % sredstava nakon 3 (tri) mjeseca od dana potpisivanja utovora.

Sredstva podsticaja koja se isplaćuju po jednom novozaposlenom radniku iznose 5.000 KM. Jedan poslodavap može ostvariti podsticaje najviše za 5 (pet) novozaposlenih radnika.

4. Uslovi i kriterijumi

Na javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za zapošljavanje nezaposlenih lica mogu aplicirati:

- privredna društva,

- preduzetnici,

- privredna društva ili preduzetnici u osnivanju.

Uz prijavu za učešće o dodjeli finansijskih sredstava (obrazac na Info pultu Opštine), korisnik (poslodavac) je obavezan dostaviti sljedeću dokumentaciju:

- Rješenje o registraciji preduzetnika ili privrednog društva, kojom dokazuje da ima poslovno sjedište u opštini Foča,

- Potvrdu o registraciji poreskog obveznika kod Poreske uprave (JIB),

- Potvrda o redovnom izmirenju obaveza po osnovu poreza i doprinosa, ne starija od 6 (šest) mjeseci od dana raspisivanja javnog poziva, osim za privredna društva ili preduzetnike u osnivanju,

- Dokaz da prema poslodavcu nije pokrenut stečajni ili likvidacioni postupak (samo za privredna društva),

- Bilans stanja i bilans uspjeha za 2012. godinu za privredna društva i odgovarajući obrazac o poslovanju za 2012. godinu za preduzetnike,

- Potvrdu banke o likvidnosti,

- Privredna društva ili preduzetnici u osnivanju obavezni su da dostave uvjerenje nadležnog organa da je u toku postupak registracije.

5. Razmatranje prijava

Odluku o dodjeli podsticajnih sredstva donosi načelnik oppggine Foča, na osnovu prijedloga Komisije imenovane od strane načelnika opštine.

6. Obaveze

Opština Foča će sa izabranim korisnicima zaključiti ugovor, kojim će se detaljno regulisati prava i obaveze potpisnika ugovora.

Korisnik podsticaja će, između ostalog, imati obavezu da:

a/ sa novozaposlenim radnikom zaključi ugovor o radu i da za njih redovno uplaćuje poreze i doprinose,

b/ zadrži povećani broj radnika bez mogućnosti smanjenja ukupnog broja zaposlenih radnika,

v/ redovno izmiruje obaveze po osnovu poreza i doprinosa u periodu obaveze zadržavanja povećanog broja radnika,

g/ nadležnom Odjeljenju za privredu i drupggvene djelatnosti kvartalno dostavlja rekapitaluciju obračunatih i isplaćenih bruto plata za radnike za čije zapošljavanje su dobili podsticaj u periodu obaveze zadržavanja povećanog broja radnika,

d/ obezbijedi instrumente za realizaciju ugovora o korištenju podsticaja i to:

- lična mjenica vlasnika firme,

- mjenica firme vankulirana u korist Opštine Foča bjanko,

- 5 bjanko naloga sa ovlaštenjima za popunu od strane firme.

U slučaju da radnik svojim radom ili radnim sposobnostima, ne zadovolji potrebe korisnika podsticaja, korisnik podsticaja može na njegovo radno mjesto zaposliti drugo nezaposleno lice,

Privredna društva ili preduzetnici u osnivanju, koji su u momentu apžciranja na javni poziv bili u fazi registracije djelatnosti, treba da završe registraciju prije potpisivanja ugovora o dodjeli podsticajnih sredstava.

7. Rok za dostavu prijava

Prijave, sa potrebnom dokumentacijom, dostavljaju se u roku od 15 (petnaest) dana od dana raspisivanja javnog poziva, putem pošte ili putem pisarnice Administrativne službe opštine Foča, Ul. Kralja Petra broj 1. sa naznakom za JAVNI POZIV za dodjelu podsticajnih sredstava za zapošljavanje nezaposlenih lica.

Javni poziv će biti objavljen u dnevnom listu "Glas Srpske", sajtu Opštine, Zavodu za zapošljavanje RS, Filijala Trebinje - Biro Foča i na oglasnoj tabli Opštine Foča.

Broj: 02-014-203/13

Datum: 6.6 2013. godine

NAČELNIK OPŠTINE

Radisav Mašić

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: