Sarajevo se priprema za elektronsku registraciju privrednih subjekata

18.03.2013. 13:54 / Izvor: Fena
Sarajevo se priprema za elektronsku registraciju privrednih subjekata

Bosna i Hercegovina i dalje ima nisku konkurentnost s aspekta privlačenja stranih investicija. Neophodno je da nadležne institucije što prije razmotre mogućnost prevazilaženja postojećeg stanja i kreiraju što kvalitetnija rješenja.

Bosna i Hercegovina i dalje ima nisku konkurentnost s aspekta privlačenja stranih investicija. Neophodno je da nadležne institucije što prije razmotre mogućnost prevazilaženja postojećeg stanja i kreiraju što kvalitetnija rješenja.

Ovo je istaknuto na sastanku, gdje su predstavnici iz Makedonije prezentirali svoja iskustva o projektu "Pojednostavljenje procedura i razvoj elektronske registracije privrednih subjekata", koji je održan  u sali Gradskog vijeća.

Izvršni direktor kompanije "Reaktiv" iz Makedonije, koja pruža konsalting i tehnička rješenja kompletne reforme poslovnog okruženja, Dejan Damjanović, govorio je kakva su iskustva u Makedoniji i na koji način se mogu primijeniti i u BiH.

"Ono što smo uradili dovelo je Makedoniju na prvu poziciju liste Svjetske banke u biznisu u Evropi, a u svijetu zauzimamo peto mjesto, zahvaljujući implementaciji jednostavnih procedura u registrovanju privrednih subjekata. Isto iskustvo može se primijeniti i u BiH, ali bez grešaka koje smo imali u Makedoniji implementirajući ovaj projekt", rekao je Damjanović.

Reforma o poslovnom okruženju u Makedoniji je počela 2003. godine. Elektronska registracija privrednih subjekata počela je u januaru 2011. godine.

Kompletna registracija firmi, što podrazumijeva pravnu, fiskalnu i realnu registraciju, otvaranje računa u banci, u Makedoniji se elektronski uradi za samo četiri sata.

"Nakon završetka reforme građanin i biznis su bili na prvom mjestu. Sve se odvijalo brže i lakše u radu kompanija i naglo se povećao broj domaćih investicija kroz otvaranje novih firmi", dodao je Damjanović.

"Grad Sarajevo pokrenuo je ovaj projekt prije nekoliko mjeseci i došli smo do saznanja da je neophodno da se uključe sve institucije od općine do državnog nivoa. Mi pravimo elektronski sistem koji će biti internetski orijentisan i na jednom mjestu, odnosno u jednoj instituciji, i elektronska registracija će se moći završiti u roku od tri do pet dana", izjavio je pomoćnik gradonačelnika Sarajeva Sahrudin Sarajčić.

Prema analizi konkurentnosti Evropske banke za obnovu i razvoj iz 2011. godine, Grad Sarajevo se našao na 21. mjestu od 22. grada. Za registraciju neke firme i početak njenog poslovanja potrebna su tri do četiri mjeseca.

Za osnivanje dioničkog društva potrebno je napraviti 25 koraka. Svaki korak je skup i podrazumijeva veliki broj dokumenata i procedura.

Registracija firmi u Evropi, ali i susjednim zemljama, već odavno je prevazišla glomazne i nepotrebne administrativne procese, što je potvrđeno primjerom iz Makedonije.

Pojednostavljenje procesa registracije povećalo bi i broj novih firmi. To bi automatski značilo veća sredstva u budžete, te rast životnog standarda.

Inicijatori iz Gradske uprave Grada Sarajeva nadaju se da će sve faze projekta biti završene u narednih godinu dana. Međutim, to će mnogo koštati, a još se ne zna ko će osigurati sredstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti