Lusteri izrađeni u BiH u prodaji na Manhattnu

22.03.2013. 13:12 / Izvor: eKapija.ba
Lusteri izrađeni u BiH u prodaji na Manhattnu

Ovom prodoru bh. proizvoda na tržište SAD doprinio je Bruce Gillardi, saradnik USAID Sida FIRMA projekta i bizinismen iz Njujorka koji već nekoliko godina živi u Sarajevu i radi na povezivanju zanatlija iz BiH sa njujorškim trgovcima i dizajnerima.

Bakarni lusteri izrađeni u Bosni i Hercegovini od nedavno se mogu kupiti u New Yorku. Ovom prodoru bh. proizvoda na tržište SAD doprinio je Bruce Gillardi, saradnik USAID Sida FIRMA projekta i bizinismen iz New Yorka koji već nekoliko godina živi u Sarajevu i radi na povezivanju zanatlija iz BiH sa njujorškim trgovcima i dizajnerima.

Luster je dizajnirala njujorška dizajnerica Michele Varian, koju je Gilardi uputio u vještine bh. zanatlija koji rade u metalu te omogućio i ostvarenje poslovne saradnje među njima. Bakarni luster, širok 23cm i dug 25,5 cm, izrađuje se tako što se listovi bakra savijaju oko drvenih kalupa laganim udarcima čekića, a zatim se spinuju na tokarskom stroju da bi dobili savršeno sferičan oblik.

Michele Varian je i vlasnica prestižne, istoimene dizajnerske prodavnice na Manhattnu u kojoj se od ovog mjeseca lusteri nalaze u prodaji. Time se ovaj, made in Bosnia proizvod našao rame uz rame sa ostalim dizajnerskim proizvodima Michele Varian i drugih svjetskih dizajnera, od nakita, posuđa, dekorativnog tekstila i ostalog pokućstva.

Prema riječima Bucea Gilardija očekuje se da će svoj put na prestižno tržište New Yorka u narednom periodu naći i neki drugi zanatlijski proizvodi izrađeni u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti