Bosanski prozori na dvorcu Versailles

05.04.2013. 09:00 / Izvor: Slobodna Bosna
Bosanski prozori na dvorcu Versailles

Rezidenciju francuske kraljice Marie Antoanete pored prekrasnog dvorca Versaj, nadomak Pariza, od prošle godine ukrašavaju drveni prozori iz Bosne i Hercegovine.

Rezidenciju francuske kraljice Marie Antoinette pored prekrasnog dvorca Versailles, nadomak Pariza, od prošle godine ukrašavaju drveni prozori iz Bosne i Hercegovine, bh. kompanije "Kontinental" iz Kiseljaka.

U principu, kao da je nepisano pravilo da restauraciju ovakvih za povijest zemlje tako važnih zdanja dobijaju francuske agencije za zaštitu spomenika kulture. Zato je zaista ogroman uspjeh da je posao zamjene prozora u rezidenciji Marie Antoinette na tenderu dobila jedna bosanska kompanija. Dva su razloga bila presudna za to: visok kvalitet i pristupačna cijena proizvoda.

Dekorater Damir Dino Huseinović, koji već dvadesetak godina živi u Francuskoj, proputovao je cijelu ovu zemlju kako bi rukohvati i prozori izgledalo potpuno isto kao i prije dvjesto pedeset godina. "Čitav posao je trajao oko četiri mjeseca, ugrađeno je 86 velikih prozora sa vitražima, prozori su iz Kiseljaka a stakla na njima iz Viteza, te šest velikih vrata (cocher vrata) na koja su nekada ulazile kočije", kaže on.

Do saradnje je došlo prije nekoliko godina, u vrijeme dok je Huseinović radio jedan projekat dekoracije za ambasadu Obale Slonovače u Parizu. "Prije četiri godine, imao sam jednu veliku narudžbu za zgradu koja je bila pod zaštitom države Obale Slonovače. Moj dugogodišnji prijatelj iz Sarajeva prepouručio mi je da se obratim preduzeću Kontinental iz Gromiljaka kod Kiseljaka. Tako sam stupio u kontakt sa direktorom Damirom Bencunom i uspostavili smo odličnu saradnju."

Sa zgrade ove afričke zemlje Huseinović je skinuo stari prozor i odnio u Kiseljak tražeći da se napravi isti takav i onim što je dobio bio je oduševljen.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti