Za devet mjeseci stiglo 570 miliona KM stranih investicija

03.04.2013. 13:34 / Izvor: eKapija.ba
Za devet mjeseci stiglo 570 miliona KM stranih investicija

Prema Podacima Centralne banke BiH, direktne strane investicije u BiH za devet mjeseci prošle godine iznosile su 570 miliona KM, izjavila je danas u Sarajevu direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /FIPA/ Jelica Grujić.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i USAID organizirali su konferenciju pod nazivom „Strani investitori i sektor pravde - stvaranje boljeg poslovnog okruženja kroz otklanjanje prepreka u sektoru pravde“ 3. aprila 2013 u hotelu Bristol u Sarajevu.

Na konferenciji se raspravljalo o propisima čijim se izmjenama i dopunama treba pristupiti odmah u cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja, potrebi za novim iskorakom u otklanjanju prepreka u sektoru pravde, te o interesu za pojačanu aktivnost sektora pravde na planu poboljšanja ambijenta za unaprjeđenje domaćih i stranih ulaganja.

Direktorica FIPA-e Jelica Grujić je istakla da je cilj ove konferencije da se skrene pažnja na potrebe usvajanja zakonskih rješenja u korist privrede, domaćih i stranih investitora. Da postoji veliki broj zakona i odredaba koji nisu harmonizirani jedan sa drugim, kao i da postoji prostor da institucije u BiH različito interpretiraju ove zakone i odredbe.

"Prema Podacima Centralne banke BiH, direktne strane investicije u BiH za devet mjeseci prošle godine iznosile su 570 miliona KM", izjavila je Grujić, dodajući da je prema podacima Svjetske banke, u BiH potrebno 37 dana za osnivanje kompanije ili 11 koraka koji se moraju učiniti za njeno otvaranje, dok su uslovi u zemljama okruženja znatno povoljniji.

Govoreći o aktima u vezi sa osnivanjem preduzeća u BiH, Grujićeva je rekla da je Makedonija tu proceduru svela na "dva koraka i dva dana", te da u BiH postoji niz zakonskih i podzakonskih akata koji su međusobno neusaglašeni i za koje postoji mogućnost različitog tumačenja od različitih institucija.

"Na današnjem skupu želimo imati otvoren dijalog kako bi se svi procesi koji su već pokrenuti ubrzali i kako bi se izgradile nove ideje koje bi u budućnosti trebalo da budu provedene da bi se time stvorilo bolje poslovno okruženje, kako za ukupnu privredu, tako i za domaće i strane investitore", istakla je Grujićeva.

Prema njenim riječima, FIPA svake godine dostavlja Savjetu ministara BiH na razmatranje dokument koji je sačinjen na osnovu informacija prikupljenih sa terena, odnosno od stranih investitora, koji su ciljna grupa FIPE.

"Kada kažemo usaglašavanje akata, govorimo o njihovom usaglašavanju u BiH, a naravno tu se govori i o legislativi koja nam se nameće u samim evropskim integracijama, ali i legislativi koja se nameće radi stvaranja konkurentnijeg poslovnog okruženja", pojasnila je Grujićeva.

Predstavnica FIPA-e Maida Bećirović je govorila o preprekama za strane ulagače koji se tiču pravnog sektora među kojima se nalaze Zakon o izvršnom postupku, Zakon o stečaju i likvidaciji, porezno zakonodavstvo, parafiskalni nameti, itd. Dati su prijedlozi za izmjene ovih zakona na način da poslovno okruženje učine efikasnijim.

Na konferenciji je govorio Nikolas Hill, zamjenik šefa misije ambasade SAD-a, Gerald Meyerman, šef projekta „Razvoja pravnog sektora“ USAID-a, premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak, predstavnik BIGMEV-a Almir Mukača, predstavnik Vijeća stranih investitora BiH (FIC) Sead Miljković, strani investitori koji posluju u BiH, predstavnici Parlamenta BiH, itd.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici Vijeća ministara BiH, predstavnici Vlade FBiH i Vlade RS-a, predstavnici kantonalnih vlada, predstavnici stranih amabasada akreditiranih u BiH, strani investitori koji posluju u zemlji, kao i predstavnici organizacija IFC, FIC, DHK, itd.

Otpravnik poslova američke Ambasade u BiH Nikolas Hil rekao je da puno toga treba mijenjati u BiH kada je riječ o politici i ekonomiji, te da ništa nije važnije od toga da se poboljša ekonomska situacija i da se otvaraju nova radna mjesta.

"Da biste otvorili nova radna mjesta potrebne su vam strane investicije, a ono što strani investitori traže nije samo infrastruktura, već i da zanaju da u BiH postoji vladavina prava", istakao je Hil na konferenciji.

U BiH  se isplati investirati ako se gleda dugoročno

Predsjednik Upravnog odbora fabrike namještaja "Standard" iz Prnjavora Edin Dacić rekao je da je švajcarska kompanija "Dakomet", čiji je zastupnik, većinski vlasnik ovog prnjavorskog preduzeća u koje je uložila više od 10 miliona KM. On je dodao da "Standard" radi za švedsku fabriku "Ikea" i da ima 408 zaposlenih, dodajući da se isplati ulagati u BiH samo ako se gleda dugoročno, te da treba imati strpljenja i sa sistemom i sa zakonodavstvom, a najviše sa ljudima. "U sistemu koji je uspostavljen u BiH najviše nam smetaju porezi i drugi nameti koji sprečavaju da radnici koji više rade više i zarade, zbog stalnog rasta socijalnih troškova", rekao je Dacić, te dodao da Vlada Republike Srpske daje subvencije za izvoz koje donekle olakšavaju takvu situaciju u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital