Iz dijaspore stiglo 3,59 milijardi KM

17.04.2013. 08:18 / Izvor: Glas Srpske
Iz dijaspore stiglo 3,59 milijardi KM

U BiH je iz dijaspore prošle godine poslato 3,59 milijardi maraka što je za 110 miliona više u odnosu na godinu ranije, kada je stiglo 3,48 milijardi KM, podaci su Centralne banke BiH.

 

U BiH je iz dijaspore prošle godine poslato 3,59 milijardi maraka što je za 110 miliona više u odnosu na godinu ranije, kada je stiglo 3,48 milijardi KM, podaci su Centralne banke BiH. "Od tog iznosa lične novčane pošiljke za stanovnike BiH iznosile su 2,08 milijardi KM dok se na kategoriju “Ostali tekući transferi” odnosi 1,51 milijardi KM", rekli su u CB BiH. Dodali su da novac iz ove kategorije najviše čine penzije poslate iz inostranstva.

"U prošloj godini je stiglo 1,44 milijarde KM za penzije koje su stečene u inostranstvu", kazali su u CB BiH. Istakli su da ovi transferi iz inostranstva čine sastavni dio platnog bilansa BiH.

"Novac uglavnom stiže preko poslovnih banaka. Tekući transferi su značajan izvor priliva svježeg novca, posebno u situaciji kad nema dotoka novog kapitala a strana ulaganja nisu na željenom nivou", kazali su u CB BiH.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS “SWOT” Saša Grabovac je istakao da je iznos od 3,59 milijardi KM od velikog značaja za privredu BiH.

"To je novac koji se potroši u našoj zemlji i koji kroz plaćanje PDV-a i kupovinu naših proizvoda ostaje ovdje. Sigurno bi pad priliva novca iz dijaspore stvorio dodatne poteškoće i u ovako teškoj situaciji. Zato ohrabruje podatak o povećanju", kazao je Grabovac. Dodao je da je stvarni priliv novca iz dijaspore znatno veći nego što pokazuju podaci Centralne banke BiH.

"Postoje procjene da stigne oko 1,5 milijardi maraka iz inostranstva koji se ne može evidentirati. Taj novac ne dolazi posredstvom banaka. Veliku količinu novca rodbina direktno donese u BiH, a pojedini šalju i u kovertama autobusima",rekao je Grabovac.

Ukupni tekući transferi u 2010. godini iznosili su 3,4 milijarde KM. Na kraju 2009. godine ukupne doznake iz dijaspore u BiH iznosile su 3,23 milijarde maraka, dok su na kraju 2008. iznosile 3,73 milijardi KM. Prije recesije, odnosno 2007. godine novčane pošiljke iz inostranstva koje primaju građani u BiH dostigle su 2,7 milijardi KM. Doznake su 2004. godine iznosile 2,31 milijardu maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital