EBRD: Privreda BiH korak iznad provalije

13.05.2013. 08:58 / Izvor: Glas Srpske
EBRD: Privreda BiH korak iznad provalije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) snizila je prognozu privrednog rasta BiH u 2013. godini, procjenjujući da će umjesto 0,6 odsto rast iznositi svega 0,1 odsto, navodi se u najnovijem izvještaju, koji je predstavljen na godišnjoj konferenciji EBRD-a u Istanbulu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) snizila je prognozu privrednog rasta BiH u 2013. godini, procjenjujući da će umjesto 0,6 odsto rast iznositi svega 0,1 odsto, navodi se u najnovijem izvještaju, koji je predstavljen na godišnjoj konferenciji EBRD-a u Istanbulu.

EBRD je u januarskom izvještaju prognozirala da će BiH u ovoj godini ostvariti privredni rast od 0,6 odsto.

Ona procjenjuje da je BiH u 2012. godini ostvarila pad BDP od 0,5 odsto, dok za 2014. godinu prognozira rast od 1,8 odsto.

"U prošloj godini ekonomija BiH je pokazala nekoliko znakova svoje vitalnosti, iako je predviđeni rast u 2012. godini bio negativan, dok su izgledi za ovu godinu malo bolji. Ipak, vlasti BiH su pokazale posvećenost makroekonomskoj stabilnosti, držeći se svojih obaveza navedenih u stend-baj aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je odobren u septembru 2012",  navodi se u izvještaju.

Kada su u pitanju zemlje u okruženju, EBRD je poboljšala prognozu rasta za Srbiju u ovoj godini, sa januarskih 2,1 odsto na 2,2 odsto. Ove godine EBRD u Makedoniji predviđa rast od 1,5 odsto, a Crnoj Gori jedan odsto. S druge strane, u tekućoj godini prognozira pad privrednih aktivnosti u Hrvatskoj od 0,3 odsto i Sloveniji od 2,5 odsto.

Prema procjeni EBRD jugoistočna Evropa će imati umjeren rast od 1,4 odsto u 2013. godini i 2,2 odsto u 2014. godini, poslije skromnih 0,3 odsto u 2012. U izvještaju se ističe da jugoistočna Evropa nastavlja da se suočava sa ozbiljnim ekonomskim teškoćama.

"Reforme u regionu jugoistočne Evrope kočilo je nepovoljno ekonomsko okruženje i region će biti pod uticajem problema u zoni evra, koja je njegovo glavno izvozno tržište. Rizici u finansijskom sektoru su takođe značajni, s obzirom na visok nivo nekvalitetnih kredita u nekoliko zemalja i mogućnost zaraze od perifernih ekonomija evrozone",  ističe se u izvještaju.

Na godišnjem zasjedanju Odbora guvernera EBRD-a u Istanbulu učestvovao je i ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, koji se juče sastao sa timom EBRD-a zaduženim za lokalne projekte i zaštitu okoline.

Prognoze

EBRD je smanjila procjenu rasta za ovu godinu za zemlje od centralne Evrope do Centralne Azije i na Mediteranu, u kojima je angažovana, na 2,2 odsto, sa januarskih 3,1 odsto. Banka je pozvala region da hitno sprovede strukturne reforme. Smanjenju prognoze posebno je doprinijelo usporavanje privrede u Rusiji i drugim velikim ekonomijama, poput Poljske i Turske. Procjene rasta privreda zemalja u regionu u 2013. Zemlje                                         BDP (%) 

BiH                                               0,1                  

Srbija                                           2,2 

Crna Gora                                   1,0

Makedonija                                 1,5 

Hrvatska                                    - 0,3

Slovenija                                    - 2,5

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital