Projektni biro Arhitekt: Usluge nove arhitekture u Bosni i Hercegovini

26.04.2013. 08:52 / Izvor: eKapija.ba
Projektni biro Arhitekt: Usluge nove arhitekture u Bosni i Hercegovini
OTVORI GALERIJU

Vrlo značajan projekat na kojem rade je projekat SPO Libero, koji će biti pozicioniran na ulazu u grad Sarajevo, na magistralnom putu Vogošća-Sarajevo, u mjestu Hotonj.

Projektni biro Arhitekt d.o.o. za arhitektonske i inženjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje iz Tuzle sa uredom i u Sarajevu, bavi se prvenstveno  uslugama vezanim uz arhitektonsko projektovanje, nadzor nad izgradnjom objekata visokogradnje, inžinjering kao i sve vrste konsalting usluga. Pored toga, specijalizirani su da rade grafički dizajn, dizajn namještaja i enterijera.

Poseban akcent stavljaju na pružanje usluga izrade 3D vizualizacije i video animacije, koristeći se savremenim softverskim rješenjima, kako za potrebe svojih projekata, tako i za druge projektne kuće koje usljed nedostatka vremena ili opreme nisu u mogućnosti izraditi vizualizacije za svoje projekte.

Ustanovljen 1995. godine, Projektni biro Arhitekt je u ovom periodu postojanja i djelovanja projektovao i realizovao mnoštvo objekata raznih namjena i veličina, od individualnih stambenih objekata do objekata kolektivnog stanovanja, industrijskih, poslovnih, sportskih objekata i niz enterijerskih rješenja.

Sead Hadžibeganović, direktor Projektnog biroa Arhitekt u razgovoru za eKapija.ba kaže da su jedan mladi tim koji nudi brzu, efikasnu i kompletnu uslugu nove arhitekture u Bosni i Hercegovini, koja ide u korak sa svjetskim trendovima.

"Koristeći se savremenim tehnologijama u mogućnosti smo veoma ekspeditivno i produktivno odgovoriti na postavljene probleme koji često znaju biti izuzetno inspirativni svojim stepenom složenosti. Stručnost i inventivnost projektnog tima omogućuje pružanje usluge koja investitoru donosi finansijske uštede u izgradnji, ali i u kasnijoj dugogodišnjoj eksploataciji objekta, što smatramo veoma važnim načinom razmišljanja u vremenu svjetske finansijske krize", kaže on.

Polazeći od činjenice da klijenti dobijaju kompletnu uslugu na jednom mjestu od arhitekture, inžinjeringa, enterijera, do dizajna i konsaltinga, Hadžibeganović ističe da je prvi kontakt sa klijentom razgovor i razvijanje investitorove vizije o budućem projektu/objektu.

"Preko idejnog projekta, kojeg držimo za najvažniji segment u procesu projektovanja, kristaliziranjem same ideje često smo u prilici da uradimo nekoliko projekata, nudeći različita idejna rješenja i pružajući investitoru mogućnost izbora najboljeg i najpogodnijeg rješenja spremnog za realizaciju. Izrada jednog projekta višeslojan je proces koji se sastoji od nekoliko faza, počevši od izrade ili usaglašavanja projektnog programa, izrade idejnog projekta, glavnog projekta, a potom i nadzor nad izgradnjom tog objekta ili enterijerskog rješenja. Posebnu pažnju dajemo samoj vizuelnoj prezentaciji svih faza projekta, od kojih neke uključuju izradu prezentacijskih kataloga, video animacija i dizajn i izradu web-stranica. Vrlo nam je važno uspješno prenijeti naše vizije i ideje investitoru", priča Hadžibeganović.

Objekat Libero

Na pitanje koliko su im odriješene ruke u koncipiranju projekta od strane investitora, Hadžibeganović ističe da vrlo često imaju potpunu slobodu u projektovanju i uživaju povjerenje investitora. Međutim, postoje i projekti koji su sami po sebi toliko ograničeni (tehnološkim procesima najprije), da ne pružaju mogućnost kreativnog djelovanja. Stoga, kvalitetnu komunikaciju između investitora i projektanta smatra veoma  važnom u procesu projektovanja. 

"Time se omogućuje ispunjavanje investitorovih programskih potreba, što je i jedan od osnovnih ciljeva projektovanja, ali se pruža prostor i za ostvarivanje jedinstvenog arhitektonskog izražaja projektanta i kreiranje potpunog iskustva za krajnjeg korisnika. Doduše, to ovisi i od samih karakternih osobina investitora", navodi on.

Također, praćenje i korištenje savremenih tehničkih i tehnoloških inovacija osnova je rada ovog projektnog biroa. Posebno su ponosni na pionirsku ulogu u korištenju raznih softverskih rješenja (BIM softvera prvenstveno) koji im omogućuju pružanje nemjerljivo bolje, brže,  kompletnije i kvalitetnije usluge za naše korisnike.

"Smatramo da se arhitektura mora nužno koristiti svim dostupnim alatima u cilju svojeg boljeg ostvarivanja. Projekte na kojima je nekada radio čitav tim inžinjera danas je uz pomoć svih dostupnih tehnologija moguće u puno kraćem vremenskom periodu završiti sa neuporedivo manjim timom", objašnjava Hadžibeganović.

Najinteresantnijim dijelom u projektovanju smatra učešća na arhitektonskim konkursima, te im je iz te oblasti najdraže arhitektonsko rješenje na konkursu za glavnu sportsku dvoranu u Jablanici, na kojem je biro osvojio prvu nagradu. Nakon toga je uslijedila izrada glavnog projekta, a izgradnja objekta je u završnoj fazi.

Inače, trenutni projekti na kojima su angažovani obuhvataju sve faze projektovanja. U izradi je nekoliko idejnih rješenja, jedan veći glavni projekat i grafički dizajn kataloga za prodaju stanova našeg recentnog stambeno-poslovnog objekta Libero u Vogošći.

"Vrlo značajan i nama omiljen projekat je projekat SPO Libero, koji će biti pozicioniran na ulazu u grad Sarajevo, na magistralnom putu Vogošća-Sarajevo, u mjestu Hotonj. Libero će biti objekat koji se nameće kao glavni reper tog prostora, svojim volumenom i koloritom. Važno je spomenuti da naš ofis za ovaj objekat radi total dizajn, što je uobičajena praksa na Zapadu, dok se kod nas ovakav način projektovanja još uvijek rjeđe primjenjuje. On seže od izrade idejnog projekta, preko glavnog projekta, prijedloga enterijerskih rješenja i dizajna namještaja, zatim grafičkog dizajna prodajnih kataloga, izrade web-stranice i vođenje cjelokupne kampanje prodaje stambenih i poslovnih prostora", ističe naš sagovornik.

Bez krovne institucije

Budući da je arhitektonska struka specifična je po pitanju uspjeha, jer najveći uspjesi dolaze nakon višedecenijskog rada i iskustva, Hadžibeganović je mišljenja da je najveći poslovni uspjeh svake arhitektonske projektantske kuće u Bosni i Hercegovini njen opstanak i egzistiranje na ovako neuređenom i neprofesionalnom tržištu.

Kao problem arhitektonskog inžinjeringa ističe činjenicu da inžinjeri nemaju svoju krovnu instituciju u vidu komore, koja bi bila zaštitnik i regulator načina rada i poslovanja svih inžinjera, propisivajući pravila kojih bi se trebale pridržavati sve projektantske kuće, ali i investitori.

"I pored svih prepreka koje se postavljaju pred nas, mi vjerujemo u mlade snage kao pokretača i generaciju koja će uspjeti postaviti pravila poslovnog ponašanja u svim granama privrede u Bosni i Hercegovini. Kada bi naša firma dala svoj doprinos i kao uzor i model bila barem dijelom zaslužna za postavljanje novog i poslovnog djelovanja, smatrali bi to najvećim profesionalnim uspjehom. Arhitektura je prvenstveno stil života i sama po sebi je motiv za rad. Učešće u izgradnji nove, bolje i savremene Bosne i Hercegovine je nešto što nam pruža najveći užitak u radu. Želja da ostvarimo projekat kojim ćemo se kasnije ponositi također je dobar motiv za rad ispunjen zadovoljstvom, zaključuje Hadžibeganović .

 

Projektantski tim

Projektni biro je prije skoro 20 godina osnovao arhitekt Adil Hadžibeganović, koji je nakon dugogodišnjeg rada u državnoj službi odjela za urbanizam i prostorno planiranje, otvorio privatnu projektantsku kuću, sa ciljem da realizuje svoje kreativne ideje i zamisli. U ovom trenutku, njegova pozicija u firmi vezana je za tehničko savjetovanje i mentorski rad sa mladim inžinjerima arhitekture. Na čelu Projektnog biroa Arhitekt je arhitekt Sead Hadžibeganović koji obnaša dužnost direktora i glavnog i odgovornog projektanta, vodi poslove komunikacije sa investitorima, projektantskog nadzora nad objektima u izgradnji i konsultantskih usluga. Dio tima je i mladi inžinjer arhitekture Edvin Barčić, šef odjela za izradu glavnih projekata, dizajn i vizualizaciju. Ostali članovi tima su inžinjeri raznih stručnih usmjerenja vezanih za projektovanje objekata visokogradnje, koji se po potrebi uključuju u izradu projektne dokumentacije. Prema riječima direktora Hadžibeganovića želja im je da u rad tima uključe studente arhitekture i tek diplomirane arhitekte, kako bi kroz njihovu projektnu kuću stekli svoja prva stručna iskustva.

Seida Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije