Njemačka podržava Bosnu i Hercegovinu sa dodatnih 56 miliona eura

06.04.2013. 10:22 / Izvor: eKapija.ba
Njemačka podržava Bosnu i Hercegovinu sa dodatnih 56 miliona eura

Uspješna razvojnopolitička saradnja između Njemačke i Bosne i Hercegovine se nastavlja. U okviru međuvladinih pregovora, koji su održani 4. aprila 2013. godine u Sarajevu, njemačka delegacija je odobrila nova sredstva u visini od 56 miliona eura

Uspješna razvojnopolitička saradnja između Njemačke i Bosne i Hercegovine se nastavlja. U okviru međuvladinih pregovora, koji su održani 4. aprila 2013. godine u Sarajevu, njemačka delegacija je odobrila nova sredstva u visini od 56 miliona eura. Težišta bilateralne tehničke i finansijske saradnje su unapređenje javne uprave, demokratije i ekonomske podrške kao i infrastrukture u oblasti obnovljivih energija.

Projekte implementira njemačko Društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kao i njemački Kreditni zavod za obnovu (KfW). Obje organizacije imaju svoje kancelarije u Bosni i Hercegovini.

"Nadređeni cilj razvojnopolitičke saradnje sa Bosnom i Hercegovinom je približavanje zemlje Evropskoj Uniji,” izjavila je Christiane Markert, otpravnica poslova Njemačke ambasade u Sarajevi, u svom uvodnom govoru.

Bosna i Hercegovina put ka Evropi može uspješno preći samo ako ispuni sve potrebne reforme.

Protokol pregovora je sa njemačke strane potpisao rukovodilac delegacije dr Leo Kreuz iz Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj.

Rukovodilac bosanskohercegovačke delegacije bio je Mitar Kujundžić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Predstavnici Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Distrikta Brčko takođe su potpisali memorandum.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije