Hoće li biti kupaca za Šipad export-import Sarajevo?

22.04.2013. 10:25 / Izvor: Federalna.ba
Hoće li biti kupaca za Šipad export-import Sarajevo?

Oko 20 radnika Šipada prodaju imovine vide kao jedini spas. Nadaju se da će novcem od prodaje poslovne zgrade biti namirena njihova potraživanja, ali i povjerilaca.

Vlada Federacije nedavno je na vanrednoj sjednici dala saglasnost da Šipad export-import Sarajevo ide u prodaju preostale državne imovine malom privatizacijom. Bez obzira na loše rezultate svih prethodnih pokušaja da se privatizira preduzeće, Agencija za privatizaciju odlučila je provesti proceduru ponovne prodaje. Radnicima je ovo jedina šansa da naplate potraživanja i odu u penziju. Pitanje je hoće li uopće biti zainteresiranih kupaca, javlja federalna.ba.

Propala su tri pokušaja prodaje kapitala Šipad export-importa. Osnovna djelatnost preduzeća odavno je ugašena. Izvoza na strano tržište nema, preživljavali smo od iznajmljivanja poslovnih prostora, kaže Ranka Čanković, članica Sindikata preduzeća Šipad export-import.

Oko 20 radnika Šipada prodaju imovine vide kao jedini spas. Nadaju se da će novcem od prodaje poslovne zgrade biti namirena njihova potraživanja, ali i povjerilaca. Tri miliona maraka potrebno je za uvezivanje radnog staža i isplatu zaostalih plata.

Ova prodaja znači da prikupljeni novac ostaje preduzeću i izmiruju se dugovanja prema zaposlenima - radni staž i obaveze prema PIO-i i zdravstvenom osiguranju, što su najveći zahtjevi radnik u Šipad export-importu, objašnjava Šuhret Fazlić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH.

Imovina Šipad export-import koja je predmet međudržavnog pravnog spora u Luci Šibenik nije za prodaju.

Izuzeta je Luka Šibenik, koja je nekad bila u vlasništvu Šipad export-importa, a sad se vodi u vlasništvu Federacije i u pasivnom je podbilansum, kaže Fazlić i napominje da se vode pravni sporovi u Hrvatskoj da se dođe u posjed Luke Šibenik.

Nadležni za pitanja privatizacije u Parlamentu Federacije smatraju da je prodaja imovine Šipada posljedica nepostojanja koordinacije zakonodavne i izvršne vlasti. Prvo je trebalo pronaći odgovorne za propast preduzeća, pa tek onda odlučivati o imovini.

Mislim da je ovo pokrivanje nekih nčasnih radnji koje su se desile u toku rata i nakon rata, kaže Nihad Alikadić, predsjedavajući Odbora za denacionalizaciju i privatizaciju u Predstavničkom domu, upućujući pitanje Vladi - da li je ispitano gdje je novac naplaćen u Austriji i odjelu u Parizu i novci od naplate rada prije devedesetih.

Ukoliko ponovo ne bude zainteresovanih za kupovinu više od 66% državnog kapitala, preduzeću prijeti zatvaranje.

Ako nema kupaca u postupku privatizacije, jedino rješenje je pokrenuti stečajni postupak, kaže Adil Lozo, član Odbora za denacionalizaciju i privatizaciju u Predstavničkom domu FBiH.

Šipad je nekad bio vodeći u oblasti drvne industrije i stilskog namještaja. Danas nakon višegodišnjeg lošeg upravljanja i neodgovornosti nadležnih čeka investitora ili stečaj.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije